DARIUS RUGEA: Modelingul între mod de viaţă şi pasiune

Ea este Carmina Cotfas, o tânără de 16 ani din Târgu Mureş. Este elevă la Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian, în clasa a X-a, la ştiinţe sociale – intensiv germană. A fost atrasă de lumea artei şi a frumosului de mică: a studiat pian şi canto, muzică uşoară, adoră să citească şi să facă plimbări în natură.

Este de asemenea legitimata la echipa de volei a CSS Targu Mures. Modelingul l-a descoperit cand agentia City Models din Cluj i-a deschis portile spre podium. A castigat titlul de Miss Transilvania Fashion 2016 la concursul organizat de Miss TV la Oradea. In perioada 28-29 noiembrie, in cadrul festivalului City Fashion Week, a prezentat colectiile unor nume celebre in lumea designerilor de moda – Romanita Iovan, Michal Negrin, Anca Farcas, Luminita Balazs, Anda Barac, Stefania Veronica Borodi, Gina Cas, Casa de moda LANY’S etc.

REPORTER: Se poate trai bine din modeling in Romania?

CARMINA: Ca sa traiesti bine din modeling in Romania, ai nevoie de un impresar intelligent, care sa stie sa te puna in valoare, dar, doar din contracte nationale, nu; inca la noi nu se poate trai bine.

 

REPORTERI: Care este cea mai buna parte a meseriei de model?

CARMINA: Cea mai buna parte a meseriei de model este, clar, prezentarea in sine, show-ul care trebuie sa iasa perfect si tu, ca model – esti cea mai importanta piesa.

 

REPORTERI: Cine castiga mai bine din modeling in Romania – baietii sau fetele?

CARMINA: Nu cred ca putem spune cine castiga mai bine, depinde de designer, de faima lui, de treapta valorica pe care o are.

 

REPORTERI: Care sunt conditiile pe care trebuie sa le intrunesti ca sa devii model in Romania?

CARMINA: Cred ca cea mai importanta conditie pentru a fi model e sa iti fii tie model. Si nu neaparat fizic. Da, trebuie alimentatie sanatoasa, echilibrata, mult sport, o anumita inaltime, greutate, dimensiuni, dar trebuie sa fii model si din punct de vedere al caracterului, pentru ca oamenii au mereu tendinta de a cauta nodul in papura. Iti trebuie o anumita atitudine, un mod specific de a vedea lucrurile in perspectiva.

 

REPORTER: Sunt designerii de la noi generosi? Pe langa remuneratia in bani, va fac cadou produse?

CARMINA: Sunt designeri care, uneori, pe langa remuneratia prevazuta contractual, fac mici cadouri modelelor. Depinde de designer si de tiparul de modele pe care si-l alege, dar, in general, suntem plătiti conform contractului.

 

REPORTER: Ce preferi – şedintele foto, reclamele sau prezentarile?

CARMINA: Prefer prezentarile, pentru ca sunt mai vii,mai pline de adrenalina. Atmosfera e alta, totul e in miscare si se desfasoara live sub ochii tai. Si recompensa, adica aplauzele, vine pe loc.

 

REPORTER: Din punctul tau de vedere, care este diferenta dintre industria de modeling de la noi si cea de afara?

CARMINA: Diferenta dintre modelingul de la noi si cel de afara? Cred ca multi se arunca in lumea asta chiar daca nu au habar ce inseamna, iar atunci piata e invadata de modele pe care nu le cere nimeni. Afara cred ca se respecta strict acele standarde pentru modele. Normal ca nu multi si multe rezista sa il respecte, dar cei care o fac si rezista sunt ceruti si mai bine platiti.

 

REPORTER: Care poate fi punctul culminant in cariera de model? Care este telul pe care si-l propune un model?

CARMINA: Punctul culminant in cariera de model ti-l schimbi de cate ori atingi telul precedent. Poate fi cel de realizare financiara, cel de mariaj cu vreun potent financiar, multe prezentari, recunoasterea pe plan national si international sau pur si simplu un hobby, din care incerci sa obtii cat mai multe impliniri.

 

REPORTER: Ce parere ai despre toate fetele propulsate in cariera de model, fara a avea trasaturile fizice necesare?

CARMINA: Cum spuneam si mai sus, la noi unii detinatori de agentii prefera sa ia banii celor naivi, care viseaza ca pasarea la malai, desi sunt departe de ceea ce inseamna un model, fotomodel, manechin. Cele sau cei propulsati asa se vor plafona, pentru ca intotdeauna exista cineva care la un moment dat le va spune adevarul in fata. Aceste persoane se pierd pe drum si nu vor fi niciodata modele de valoare.

 

REPORTER: Care este cel mai mare beneficiu pe care ti l-a adus acest job?

CARMINA: Pana acum sunt mai multe beneficii personale pe care le-am obtinut – o viata disciplinata, atentia la imaginea mea, la felul in care sunt perceputa de cei din jur, la alimentative etc. Pregatirea de la agentia la care sunt – si de care sunt foarte mandra, City Models din Cluj – mi-a dat curajul sa particip la Miss Transilvania. Am castigat Miss Transilvania Fashion 2016 la Oradea. Mai mult, am participat la cel mai important festival de moda din Transilvania, City Fashion Week , desfasurat la Cluj, in 28-29 noiembrie 2016. Am prezentat pentru spuma modei – Romanita Iovan, Anca Farcas, Luminita Balazs si Stefania Borodi. Sunt doar cativa care m-au facut mandra de mine.

Foto: arhiva personală Carmina Cotfas

a consemnat DARIUS RUGEA

image006

DARIUS RUGEA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: