NARCISA DĂRĂBAN: Despre vorbitul în public

Vorbitul în public este o provocare. Dar poate fi cu siguranta depasita și chiar sa devina ceva ce sa faci cu placere si sa te bucure.

vorbit-in-public

Nu multi oameni sunt buni la a vorbi în public. Ai putea spune chiar ca, practic, toata lumea are nevoie de orientare, pentru a obține unele rezultate, înainte de a putea învata sa ramana calm atunci cand se confrunta cu o camera plina de oameni. A avea toti ochii pe tine este o experienta inconfortabila la inceput și este nevoie de timp sa te obisnuiesti cu ea.

Îţi voi prezenta cateva trucuri pentru vorbitul in public, care te vor ajuta sa devii mai încrezator, relaxat, si sa-ti fie mai usor sa te exprimi in fata unui auditoriu. Totusi, te avertizez ca trebuie sa muncesti din greu pentru a dezvolta abilitatile potrivite.

 

Găseşte-ţi un model

Eu sau tu nu putem sa vorbim ca Tony Robbins sau ca Martin Luther King, stilurile lor de vorbire sunt diferite de ale mele, de ale tale. Asa ca, atunci cand eu am încercat sa devin un vorbitor mai bun, am incercat sa gasesc persoane care sunt la fel ca mine.

Oameni ca Malcom Gladwell și Alain Botton sunt idoli perfecti pentru a invata de la ei: analizeaza-le stilul si cu siguranta te vor ajuta sa tintesti cat mai sus.

 

Fă cunoştinţă cu străinii

Înainte de a vorbi, eu încerc întotdeauna sa-mi fixez cat mai multe feţe din public pot. Facand acest lucru, am transformat o gramada de straini în chipuri familiare. De asemenea, trebuie sa-ti gasesti o „faţă prietenoasa” – aceasta este o persoana care este în mod natural te sustinere și te asculta cu entuziasm.

Ele sunt persoane la care te poti uita cand esti nervos sau te blochezi si nu mai poti vorbi. De obicei, exista cel putin o astfel de persoana in public. Te vor ajuta cu siguranta.

 

Sparge gheaţa

La început, esti nou la audienta. Nu exista niciun raport, nicio încredere și atmosfera este destul de neutra. Chiar daca unii dintre oamenii de acolo te cunosc personal, conceptul că eşti o autoritate într-o anumita chestiune, precum un discurs, le va fi complet strain. Cel mai bun mod de a încuraja o atmosfera calda si prietenoasa este de a obtine un fel de raspuns emotional din public chiar de la început. Nu conteaza ce emotie este, trebuie doar sa te conectezi la un nivel mai personal.

Aceasta emotie poate fi de șoc, curiozitate, râs, nervozitate – orice iese din acel sentiment initial de indiferenta. Exista diferite tipuri de retete eficiente pt a sparge gheata, dar, în general vorbind, cele mai de succes sunt una dintre aceste tactici: glumind; spunand ceva cu intensitate sentimental; facand o declaratie personala asupra subiectului; spunand o anecdota (scurtă povestire hazlie sau picanta, cu final neașteptat) interesanta și relevant; cu ajutorul unei metafore sau comparaţii.

Poti face un mic comentariu, auto-peiorativ, care sa amestece prezentarea într-un fel și apoi să surprindă brusc publicul, folosind sarcasmul, sau deschide cu o poveste din copilarie, scurta, care te-a învatat o lectie, spune un citat al unei persoane faimoase și dezvolta-l pe baza experientei personale, utilizeaza o anecdota de inspiratie sau o povestioara cu un pic de nostalgie.

Doar aminteste-ti sa pastrezi momentul scurt și treci mai departe, dupa ce ai obtinut o reactie.

Read the rest in Paperless

NARCISA DĂRĂBAN

NARCISA DARABAN

NARCISA DĂRĂBAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: