MĂDĂLINA MOLDOVAN & CODRUȚA LENCAR: Labrador, un câine de excepție

Labradorul este una dintre cele mai populare rase de câini din întreaga lume. Pe lângă rolul de animal de companie, acești câini sunt folosiți in foarte multe țări si pentru prinderea infractorilor sau asistența persoanelor oarbe.

labrador001

Labradorii sunt gentili, inteligenți si plini de energie, fiind recomandați persoanelor de orice vârstă. Această rasă, cunoscută si sub numele de Câinele Sfântului Ioan, își are originea în Canada, unde era folosit la prinderea peștilor.

Labradorii sunt câini solizi, cu o construcție puternică. Capul este mare, nasul este lat cu nările bine deschise (labradorul are un simț olfactiv extraordinar). Ochii sunt de culoare maron-castaniu, cu o privire inteligentă. Urechile sunt de mărimi medii, lipite de cap și purtate înspre spate. Picioarele sunt foarte bine dezvoltate și musculoase. Labele sunt rotunde si compacte. Atât labele cât și coada (de lungime medie și rotunjită, asemănătoare cu a vidrei) ajută acest câine sa fie un înotător excelent. Blana este scurtă, netedă și impermeabilă.

Există trei culori recunoscute pentru părul labradorilor: negru, galben si ciocolatiu. Unele exemplare au o mică pată albă pe piept. Înălțimea standard pentru un labrador matur este de 55 de centimetri, în timp ce un exemplar sănătos poate cântări între 25 si 30 de kilograme.

Labradorii sunt folosiți la vânătoare, luatul urmei, depistarea anumitor substanțe, în poliție și pentru asistarea persoanelor cu probleme de sănătate. Aproximativ 60% dintre câinii care însoțesc persoanele nevăzătoare din Statele Unite ale Americii sunt labradori. Puii de labrador nu ar trebui introduși într-o casă nouă mai devreme de șapte săptămâni. Acești câini trăiesc, in medie, 12 ani și nu sunt predispuși la probleme grave de sănătate. Labradorii se pot îngrășa peste măsura foarte ușor și, ca rezultat, pot suferi de diabet, displazie de șold sau alte probleme ale încheieturilor.

labrador01

Obligatiile stăpânilor de câini, reglementate prin lege

Potrivit legii 258 din 2013, posesorii de câini sunt obligaţi să îşi identifice prin microcipare animalele şi să le sterilizeze, excepţie de la sterilizare făcând câinii acreditaţi de Asociaţia Chinologică Română. Amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.

De asemenea, proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative. În caz contrar, amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Potrivit Hotărârii 120 din 2010, în Bucureşti se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a câinilor de companie, fără ca proprietarul acestuia să dispună de materiale necesare pentru curăţarea locului şi evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele.

De asemenea, potrivit hotărârii se interzice plimbarea câinilor de companie prin parcuri şi grădini fără lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi fără botniţă, unde proprietarul animalului de companie trebuie să păstreze curăţenia. Toţii câinii cu stăpâni trebuie să fie vaccinaţi anual împotriv turbării.

MĂDĂLINA MOLDOVAN, CODRUȚA LENCAR

2 comments

  1. Alexandra Bochis

    Imi pare rau pentru ce urmeaza sa va spun, dar cainele din imagini nu este labrador !

    Like

  2. Alexandra Bochis

    Imi pare rau pentru ce urmeaza sa va spun, dar cainele din imagini nu este labrador ! Si fara suparare, dar cum puteti sa spuneti despre labradori ca sunt caini de vanatoare? Ei sunt caini de familie! Si va adresez aceste cuvinte deoarece si eu am labrador, iar ceea ce ati spus voi nu este adevarat!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: