KECSKES JUDIT: Din România în Italia şi înapoi

Având deosebita ocazie de a vorbi cu o româncă adolescentă care a stat timp de 6 ani în Italia, m-am gândit să aflu cum vede ea România față de Italia. Tânara este Alexa Fiț, elevă în clasa a X-a B, a liceului nostru, Onisifor Ghibu. Alexa a petrecut şase ani din viata ei în Italia, mai exact în Montava, unde a crescut precum orice adolescent italian.

ALEXA FIŢ

ALEXA FIŢ

Am fost foarte curioasă să aflu cum se distrează adolescenții acolo, mai exact ce fac în timpul liber? Fac aceleaşi lucruri pe care le facem şi noi, adolescenții din România, sau sunt unele activități mai interesante?

Am aflat cum că activitățile tinerilor nu sunt prea diferite de ceea ce fac adolescenții aici: ieșiri în oraș, prin club, shopping. Insă cei care vor pot încerca şi ceva diferit, ceva nou, cum ar fi călărie, scout.

Ce e acest „scout”? Acestia sunt cercetasii de care mereu auzim în filme şi la televizor. Ce fac cercetaşii? „La cercetași, când eram eu, ne întâlneam o dată pe săptămână și se desfășurau diferite activități – jocuri, concursuri. Se organizau vacante în fiecare iarna și vară, ne organizam sa ii ajutam pe alții, pentru că până la urmă asta fac cercetașii: se ajuta intre ei și ajuta pe altii”, ne-a spus Alexa.

Din toate acestea observăm că nu există o mare diferentă între cele doua tări, însă, spune Alexa, „în România persoanele i se par mult mai deschise, este mult mai usor să comunici şi să legi prietenii”.

REPORTER: Alexa, unde crezi tu că adolescenții primesc o educație mai bună? Aici în România sau în Italia?

ALEXA: Consider că adolescenții primesc o educație nu neaparat mai bună, dar cu siguranță mai diferită în Italia.

Insă cu toate acestea, tânăra nu afirmă că şi-ar dori să traiască neaparat într-una dintre aceste țari, „mi-as dori să trăiesc într-o țară unde ştiu că pot să devin cineva în viață şi unde o să îmi pot asigura viitorul”.

REPORTER: Pe viitor te gândesti să te mai întorci în Italia? Doar într-o vizită sau te-ai muta înapoi?

ALEXA: Da, mă gandesc să mă mai întorc în Italia, pentru a-mi revedea prietenii pe care i-am făcut pe parcursul celor sase ani, dar nu mi-aş dori să mă mut înapoi.

KECSKES JUDIT

KECSKES JUDIT

KECSKES JUDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: