LAVINIA CARŢIŞ & DAIANA DUME: După 20 de ani. În dialog cu prof. Alexandru Nedelcu

Ştim cu toţii că în acest an se implinesc doua decenii de la intemeierea Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu “. Poate putini dintre elevii de azi ai liceului stiu cui se datoreaza existenta acestei unitati scolare exemplare din cartierul Nufarul. Initiativa acestei ctitorii i-a apartinut profesorului Alexandru Nedelcu, pana in 1995 directorul fostei Scoli Generale Nr. 3. Domnia-sa a avut zilele trecute generozitatea de a ne acorda un interviu. Am avut un dialog pe Skype la o diferenta de fus orar de 7 ore, domnul Nedelcu fiind in prezent stabilit in Canada.
Prof. ALEXANDRU NEDELCU captură videodialog Skype

În Prof. ALEXANDRU NEDELCU
captură videodialog Skype

De la proiect …

Domnul Nedelcu ne-a relatat cateva intamplari din parcursul profesional al domniei-sale, care nu a fost unul întâmplător. Am aflat ca a terminat liceul in urma cu 50 de ani, iar Facultatea de Biologie din Cluj in anul 1970. In acea perioada s-a dat o lege in care profesorii erau „legati de glie”, trebuiau sa mearga acolo unde ii trimitea Partidul. Astfel a ajuns la Luncasprie (comuna Dobresti), fiind primul profesor cu studii universitare ajuns în această şcoală. În anul 1976 a plecat în Maroc, unde a predat timp de patru ani biologia la clasele terminale liceu, Secţia Ştiintele Naturii şi Matematică (aici a remarcat motivaţia incredibilă a elevilor din aceste clase pentru studiul Matematicii, Biologiei, Fizicii şi Chimiei). Întors acasă în anul 1980, a aflat că Inspectoratul Şcolar l-a numit director in absentia. A rămas director la această şcoală doi ani, cu toate că a obţinut un post în Oradea, în urma unui concurs. Prof. Nedelcu a ales să facă o navetă de 100 de km pe zim,. doar ca să ducă la bun sfârşit proiectul şcolii în conbstrucţie,. ca şi alimentarea cu apă a acelei instituţii. Aceasta în condiţiile înm care satul nu avea apă curentă. După doi ani de activitate ca profesor la Liceul Sportiv, Inspectoratul Şcolar i-a solicitat să accepte postul de director la şcoala din Nufărul, care se afla însă într-o stare de degradare foarte avansată. Împreună cu cadrele didactice – şi în special corpul de învăţători, considerat de dumnealui „coloana vertebrală a şcolii” – au reuşit să facă şcoala să rivalizeze în ordine şi disciplină cu şcoli renumite din Oradea. Şcoala a trecut apoi prin momente dificile, legate de existenţa a patru schimburi de elevi, schimburi datorate efectivului mare (2.400 de elevi, grupaţi în 74 de clase) şi numărului mic de spaţii de şcolarizare).

… la realitate

Ideea construirii unei noi şcoli exista deja din 1984. Visul a devenit realitate în 1990, când inspectoarea generală de atunci, prof. Niculina Moga, cunoscând situaţia dificilă a şcolii, a luat în considerare cererea conducerii Şcolii Generale nr. 3 privind extinderea instituţiei de învăţământ, semnând decizia de aprobare. Domnul Nedelcu spune: „Dacă nu exista această doamnă, Nufărul nu avea şcoală”. Domnul Nedelcu ne-a mărturisit faptul că inca de la inceput a întâmpinat probleme, legate de extinderea curţii, aşa cum arată astăzi, probleme legate de finanţare, datorită opoziţiei Băncii de Dezvoltare de atunci, care dorea cu orice preţ un proiect standardizat de şcoală. La cererea dlui Nedelcu, Institutul de Proiectări Bihor a prezentat conducerii şcolii 20 de proiecte, care au fost discutate cu toţi colegii din şcoală şi în final s-a convenit la nivelul şcolii să optăm pentru proiectul care îl vedem astăzi. La momentul respectiv, proiectul respectiv a constituit unicat pe plan naţional.
Din ’94, Onisifor Ghibu
În anul 1994 domnul Nedelcu a luat legatura cu fiul lui Onisifor Ghibu, caruia i-a cerut permisiunea de a da scolii numele tatălui său, iar in ’95 a obtinut aprobarea pentru ca şcoala să devină liceu. Totodată, Inspectoratul Şcolar a decis ca Şcoala Onisifor Ghibu să fie centru bugetar, în vederea gestionării resurselor şi fondurilor şcolilor din vecinătatea Oradiei.

Mândru de realizări La întrebarea „Cât de des urmăriti activitatile liceului ?” , domnul Nedelcu ne-a surprins in mod placut afirmand ca ” Urmaresc activitatile in ziare pe care le citesc zilnic , ma bucur cand aud evenimente de genul ca scoala a castigat un campionat de volei sau competitii la olimpiada etc”. De asemenea isi exprima regretul ca nu poate participa la festivitatea celo 20 de ani de existenta insa promite ca o sa fie aici cu o luna mai tarziu.

Învăţământul românesc – „resetare totală”

Părerea domnului Nedelcu despre invatamantul romanesc este ca ar trebui resetat total, deoarece in momentul de faţă nu există alte soluţii. Multitudinea de schimbări din îânvăţământul românesc din ultimii 20 de ani arată tocmai acest lucru. Deşi imediat după Revoluţie fiecare judeţ a trimis Ministerului Educaţiei propuneri legate de o reformă  a învăţământului românesc, acest lucru nu s-a văzut în măsurile luat de minister. „Invatamantul din Romania trebuie sa porneasca de la o viziune, aceasta viziune trebuie sa fie ancorata într-o realitate de tip economic”, consideră dl Nedelcu. Făcând o comparaţie între învăţământul din Canada şi cel din România, interlocutorul nostru consideră că exista diferenţe esenţiale, legate de finanţarea învăţământului şi selecţia cadrelor didactice. Spre deosebire de România, unde aproape toată lumea care termină un liceu urmează o facultate, devenind profesor, în Canada ai nevoie de medii foarte mari la disciplina pe care vrei să o predai. O altă problemă în România este cea a programelor şcolare: „Elevii sunt supusi unei presiuni informaţionale extraordinare, profesorii pretind elevilor să ştie atât cât ştiu şi ei”. Acest lucru duce la o demoralizare a elevilor, dare este şi un mottiv de abandon şcolar şi lipsă de interes.
„Niciodată să nu-ţi pară rău de decizia luată!”
Sfatul domnului Alexandru Nedelcu pentru clasele terminale este sa isi folosească la maxim capacitatea intelectuala, sa ramana curiosi si sa fie curajosi in luarea unei decizii. Drumul in viata  trebuie sa fie ales de fiecare dupa propriile dorinte, si nu impus de parinti sau profesori. Mulţi tineri nu îşi asumă provocarile, ei consideră ca este inutil sa urmeze o facultate, deoarece vad o multime de oameni carora facultatea nu le este de folos. „Nu trebuie sa-ti para rau niciodata de decizia luata, iar cand ajungeti la o rascruce de drumuri, nu ramaneti in rascruce, acceptaţi provocarea”, spune interlocutorul nostru.
„Preţul emigrării este enorm!”
L-am întrebat pe dl Nedelcu dacă le recomandă absolvenţilor din România să ia calea străinătăţii. Domnia-sa le spune acestora că, daca vor să emigreze, trebuie sa-şi asume un preţ deloc de neglijat. Emigratia nu rezolvă o problemă şi nu este un fenomen benefic pentru ţară. România nu mai poate continua pe acest drum, mai devreme sau mai tarziu va fi „un cutremur”, crede dl Nedelcu, si va trebui resetată atât viaţa politică, cât şi modul de a gândi viitorul ţării. ”Viitorul vă apartine vouă, elevilor”, ne spune prof. Nedelcu.
Întoarcerea în ţară

Domnul Nedelcu revine în ţară în fiecare an, iar anul acesta o va face la sfârşitul lunii iunie, când aşteptam cu drag prezenţa dumnealui în liceul nostru. Îi mulţumim cu acest prilej pentru faptul că a fost foarte deschis şi ne-a acordat acest interviu.

LAVINIA CARŢIŞ, DAIANA DUME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: