DANIELA MIHOCAŞ & PAULA LUCACI: Învățământ bazat pe experiență. Plus VIDEO

Dl prof. Flaviu Zanc ne-a primit la sediul SLI Bihor

Dl prof. Flaviu Zanc ne-a primit la sediul SLI Bihor

Domnul profesor Flaviu Zancu, secretar executiv SLI Bihor, a vizitat școlile norvegiene în toamna anului 2014, printr-un proiect ,,Dezvoltarea structurilor de dialog social în sectorul educației”. Prof. Zancu ne-a oferit informații despre învățământul din Norvegia.

Politica norvegiană în domeniul educaţiei are la bază principiul drepturilor egale la educaţie pentru toţi membrii societăţii, indiferent de originile lor culturale şi sociale.

Cuvintele-cheie ale învăţământului sunt: autonomie, responsabilitate, egalitate de şanse, participare, încredere, stare de bine, fericire.

O regulă de bază în ceea ce priveşte educaţia este ca elevul să vină cu plăcere la şcoală. Sistemul este mai puţin teoretizat, fiind axat în mod special pe învăţarea prin experienţă. Se pune accent pe descoperirea din timp a abilităţilor fiecărui elev în parte.

Educaţia obligatorie are o durată de zece ani. Școala primară ( clasele I-VII) pune accent pe activitățile de joacă, iar elevii mai mici au de obicei o zi pe săptămână rezervată pentru acest lucru sau pentru a merge într-o excursie. În toată această perioadă, copiii nu primesc note, dar profesorii fac câte o analiză a cunoştinţelor acumulate şi prezintă evoluţia acestora părinţilor fiecăruia, iar dacă elevul este sub medie, primeşte ajutor suplimentar.

În gimnaziu (clasele VIII-X) elevii încep să primească calificative. Elevii nu sunt obligați să urmeze liceul (clasele XI-XIII), dar dacă aleg s-o facă, pot opta doar pentru un liceu din regiunea în care locuiesc.

Fiecare loc de muncă are nevoie de un om competent, indiferent de nivelul de calificare, iar aceste competenţe se dobândesc prin multă practică, de aceea în școlile norvegiene se fac mai multe ore de practică. Prin practica făcută în școală, elevul se poate axa pe domeniul în care își dorește să-şi construiască o carieră.

Temele abordate de proiectul ,,Dezvoltarea structurilor de dialog social în sectorul educației” au fost sistemele de educație românești și norvegiene, organizare și funcționare, organizare și operaționalitate. Proiectul are ca obiective activități de conștientizare şi reţele de informare între partenerii sociali pentru promovarea şi înţelegerea beneficiilor muncii decente şi a condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă şi protecţie socială, activităţi de informare, diseminare şi promovare a conceptelor sistemului norvegian în învăţământul românesc.

In parc in OsloProf. Zancu sfătuiește elevii sa facă ce le place: ,,Fă ceea ce îți place, nu ceea ce zice unul sau altul să faci”.

Foto: arhiva personală Flaviu Zanc

DANIELA MIHOCAŞ, PAULA LUCACI

Paula Lucaci şi Daniela Mihocaş

Paula Lucaci şi Daniela Mihocaş

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: