CAMELIA BORTOŞ: Români în cea mai modernă seră din lume

În Kontich, regiunea Flandra din Belgia, găsim cea mai modernă seră din lume, asta datorită sistemului avansat pe care îl deţine. Construită în vara anului trecut şi pusă în funcţiune din 15 decembrie, această seră a depăşit costurile de 4 milioane de Euro. Suprafaţa ei este de 1,7 hectare, a doua seră ca mărime din Belgia. Aici lucrează şi şapte români.

Această seră produce cinci tipuri de salate şi acestea fiind: Lollo Rossa, Lollo Bionda, Eikenbladsla verde şi Eikenbladsla roşu şi multicolor. Suprafaţa este împărţită în două, cea mai mare parte e cu zona de creştere şi o parte mică – zona de întărire a plantei şi formarea rădăcinilor. Salatele sunt plantate în tuburi de 12 metri, zona de întărire are tuburile cu 90 de găuri, iar cea din zona de creştere are tuburile cu 45 de găuri.

Micile salate sunt aduse în lăzi de la o altă firmă specializată care aprovizionează toate serele. După ce acestea sunt transportate, sunt plantate în zona de întărire care durează aproximativ o săptămână, după care sunt mutate în zona de creştere. Creşterea plantelor se realizează în funcţie de anotimp. În perioada rece, creşterea durează aproximativ o lună, iar în perioada caldă – aproximativ două săptămâni.

După procesul de creştere salata este culeasă şi transportată la un depozit unde toţi producătorii îşi duc marfa pentru controlul calităţii şi depozitare. Salata fiind în pungi identice se diferenţiază prin codurile serei (exemplu: dacă clientul după achiziţionarea salatei descoperă unele defecte, poate reclama sera după codul respectiv), iar depozitul le distribuie în funcţie de felul şi culorile lăzilor. Lăzile albastre sunt pentru zona ţării Belgia, cele verzi sunt exportate în Germania, iar cele negre de carton sunt pentru magazinele Lidl din Belgia.

Sera este dotată de asemenea şi cu jaluzele sistematizate, care sunt activate pe timp de noapte pentru a nu deranja localnicii cu lumina din interiorul ei.

În această seră sunt şapte muncitori români din diferite părţi a României, cu diferite contracte de muncă. Majoritatea sunt cu contracte sezoniere. Programul de muncă este normal, iar salarizarea se face de comun acord între angajator şi angajat.

Patronul (Wouter De Bruyn) este un om deosebit cu vârsta de 28 de ani, înglobând toate calităţile unui conducător de unitate, fiind mulţumit de angajaţii săi. De aceea, iată cuvintele sale:

„Să vă spun ceva despre muncitorii români: îmi place cum muncesc la sera mea, fiindcă muncesc foarte conştiincios, sunt întodeauna fericiţi şi ascultători. Când spun că ceva nu este bine, ei remediază pentru data viitoare. Deci ascultă cum trebuie să lucreze şi fac lucrul bine. De asemenea mentalitatea lor îmi place. Sunt oameni muncitori!”, declară acesta.

„Lucrez la această seră din 1 septembrie 2014, de când a început construirea sistemului de producţie, cu o experienţă de patru ani în horticultură. Menţionez că prezenţa mea la această seră este de a iniţia noii angajaţi în procesul tehnologic care urmează să se desfăşoare. Sunt de asemenea răspunzător de calitatea produsului.”, declară Andrei-Sebastian Sălăgean, responsabil al acestei sere.

CAMELIA BORTOŞ

CAMELIA BORTOŞ

CAMELIA BORTOŞ

One comment

  1. Paul Andrei

    Degeaba initiati voi noi angajati…daca angajati numai rudele, familia si prietenii apropiati…cand e vorba sa ajutati si pe altcineva…nu se poate…refuzati categoric si nici nu va intereseaza..Daca ar fi asa cum ziceti voi…atunci de ce nu initiati noi angajati, inafara de familie, rude si prieteni apropiati ? Andrei-Sebastian Salagean..initiaza doar ce are el chef..si evident nu pe oricine..ati cam uitat dragilor de unde ati plecat..si mai spuneti ca initiati angajati noi..mai bine ati specifica si ce fel de angajati noi..rude, familie..nici decum prieteni vechi sau cunostinte..!!! 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: