PATRICH LORINCZ: Omul universal, destinul şi libertatea

100APPLE_IMG_0680

Foto: LORINCZ PATRICH

Biblioteca oferă un mediu propice dezvoltării spirituale. Astfel, orice om poate ajunge o fiintă enciclopedică şi un spirit universal, daca are acest lucru în plan. Voinţa unui om poate străpunge cel mai dur munte, atâta timp cât există acest interes. Azi, 11.03.2014, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a avut loc o prelegere filosofică intitulată „Leonardo da Vinci. Destin şi libertate”, organizată de Andreea Neacşu, membră a asociaţiei culturale „Noua Acropolă”.

Leonardo da Vinci - despre libertate si destin - webAsociaţia „Noua Acropolă” promovează intens cultura, atât la nivel naţional cât şi european. Participanţii la această prelegere au putut să afle lucruri extrem de valoroase atât despre Leonardo da Vinci, personalitate şi ca geniu; în plus, discuţiile despre libertate şi destin au fost cireaşa de pe tort. Mai jos voi expune lucrurile cele mai importante pe care le-am aflat la această prelegere.

Omul universal si geniul

Leonardo da Vinci a studiat intens astronomia, astfel a ajuns la următoarea concluzie în secolul 15: „Pământul e o stea asemănătoare cu Luna”. Această afirmaţie vine într-un secol în care temele legate de Univers erau considera eretice şi erau pedepsite cu moartea.

A studiat intens problemele de hidraulică şi dinamica lichidelor, astfel a ajuns să execute lucrări de asanare şi să proiecteze roţi hidraulice pentru excavaţie.

A fost extrem de interesat de botanică şi zoologie, studiind forma şi natura scoicilor şi a pestilor pietrificaţi. A revoluţionat botanica, deoarece a fost primul care a observat că asezarea frunzelor pe ramuri nu e întamplătoare, în plus a adus contribuţii semnificative pe care s-a construit botanica modernă.

Anatomia a reprezentat activitatea favorită a lui Leonardo, fiind extrem de fascinat de misterele corpului uman. A fost primul care a studiat ochiul uman, a disecat peste 30 de cadavre şi a scris peste 120 de capitole despre om şi anatomia lui. Este primul act de cunoastere a anotomiei umane, deoarece toate vechile informaţii din Antichitate s-au pierdut odată cu Evul Mediu.

Majoritatea mecanismelor care au stat la baza revoluţiei industriale se regăsesc în schiţele lui Leonardo: ascensorul pentru greutăţi mari, cuţitul circular pentru a scobi scoarţa copacilor, maşina de depanat, maşina de tuns cu cilindri, maşina de confecţionat ace (40.000 pe oră) şi aparatul care măsura greutatea aerului au fost deja gândite cu mult de apariţia lor, în codexurile lui Leonardo. În plus, tancul, paraşuta, submarinul şi multe alte mecanisme din domeniul militar au fost tot inventate de Leonardo.

100APPLE_IMG_0679

Foto: LORINCZ PATRICH

Participanţii au putut afla şi cum era viaţa într-un atelier renascentist. Astfel, aflăm că formarea interdisciplinara, îndrumarea, colaborarea, demnitatea, ritmul şi munca erau elemente esenţiale şi promovate într-un astfel de mediu renascentist. Pe tema destinului şi a libertăţii s-a discutat prin prisma a mai multe elemente, precum omul şi Universul.

Învaţă dragostea de la Platon!

Închei această stire cu o notificare despre un eveniment viitor: „Ce este dragostea?…după Platon” – vineri, 14.03.2014, ora 18:00 la Biblioteca Judeţeană „Gherghe Şincai”. Intrarea este liberă, informaţiile fiind extrem de valoroase!

L.O.G.O Paper salută iniţiativa asociaţiei „Noua Acropolă” şi încurajează ca în viitor să mai sustina astfel de reprezentaţii de ordin cultural.

LORINCZ PATRICH

LORINCZ PATRICH

LORINCZ PATRICH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: