LOREDANA MOCA: Un tânăr pasionat de fotografie

L-am susținut, ne-am bucurat pentru succesul expoziției sale, ba chiar unii s-au lăsat surprinși de obiectivul camerei sale de fotografiat. Lucrările sale au fost apreciate nu doar de către colegi sau simpli amatori, ci chiar și de profesioniști, cum este cazul Ramonei Novicov, critic de artă și conferențiar universitar la Facultatea de Arhitectură din Oradea. Dar cine este acest misterios tânăr pasionat de fotografie? Se numește ANDREI ŢIBURCÄ, este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea și a acceptat să răspundă la câteva întrebări.

ANDREI ŢIBURCĂ

ANDREI ŢIBURCĂ

REPORTER: De cât timp ești pasionat de fotografie și care a fost prima ta interacțiune cu un aparat foto ?

ANDREI ŢIBURCĂ: Prima mea cameră foto am primit-o în urmă cu aproximativ opt ani, aparat foto pe care încă îl folosesc. Pasiunea a venit o dată cu camera.

 

REPORTER: Ce aparat folosești ?

ANDREI ŢIBURCĂ: Folosesc Sony dsc-r1.

 

REPORTER: Care sunt lucrurile ce te inspiră, ce îți place să fotografiezi cel mai mult?

ANDREI ŢIBURCĂ: Totul. Atunci când te plimbi cu camera foto prin oraș sau nu numai, totul devine un posibil subiect foto, atâta timp cât îl surprinzi din unghiul potrivit și bine luminat.

 

REPORTER: Știm deja că fotografiile pe care le-ai realizat în cadrul proiectului „Portrete de Crăciun” au implicat o anumită interacțiune cu oamenii – mai exact, cu câțiva adolescenți din liceul la care studiezi. Cât de greu ți-a fost să lucrezi cu aceștia? Ai întâmpinat probleme vreodată în fotografierea unor persoane?

ANDREI ŢIBURCĂ: Pot să spun că unii elevi s-au lăsat mai greu înduplecați, unii chiar au refuzat să îi fotografiez, însă principală problemă în ceea ce privește realizarea fotografiilor reprezintă faptul că multora li s-a părut dificil să fie cât mai inexpresivi.

 

REPORTER: Ce te diferenţiază de alți fotografi?

ANDREI ŢIBURCĂ: Nu știu sigur dacă mă diferențiază ceva anume, dar eu, spre diferență de alți fotografi, nu vreau să fiu un fotograf de duzină. Vreau să creez conținut original și să-mi abordez subiecții foto din alte perspective sau unghiuri.

 

REPORTER: Crezi că ai putea trăi în România doar din fotografie?

ANDREI ŢIBURCĂ: Da. Însă, din nefericire, românii pun mai mult accent pe partea practică a fotografiei, cum ar fi fotografia de nunți, botezuri, majorate etc., pe care o deplor teribil. Dar, pentru a fi realizat din punct de vedere economic, uneori trebuie să „te cobori” și la acest nivel. Unii cântăreți, deși vor să cânte muzică bună, clasică, jazz etc., de cele mai multe ori nu vor fi apreciați, așa că, pentru a fi realizaţi din punct de vedere economic, trebuie să cânte muzică mai puțin bună, gen pop, dance etc.

 

REPORTER: Ai de gând să studiezi fotografia sau va rămâne la stadiul de hobby? Și dacă ai dori să o studiezi, ai alege România sau o altă țară? De ce?

ANDREI ŢIBURCĂ: Doresc să studiez mai departe fotografia în Anglia. Am ales această țară deoarece e cel mai convenabil din punct de vedere financiar și datorită dotărilor facultății.

REPORTER: Ai vreun artist preferat ?

ANDREI ŢIBURCĂ: Unul din artiștii mei preferaţi e Richard Avedon, care a inspirat oarecum și expoziția „Portrete de Crăciun”, prin anumite elemente de compoziție și încadrare.

 

REPORTER: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește fotografia?

ANDREI ŢIBURCĂ: În principiu, următorul proiect se va desfășura pe parcursul anului în curs, însă acum sunt doar la stagiul de căutare de sponsori. În privința proiectului „Portrete de Crăciun”, fotografiile sunt expuse momentan la Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai”, iar mai apoi vor fi expuse la Biblioteca Universității.

a consemnat LOREDANA MOCA

LOREDANA MOCA

LOREDANA MOCA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: