Poarta ca simbol de statut

01 ulitaSatul Berbesti, judetul Maramures, este o zona din nordul Transilvaniei, cu gospodarii minunate, in care locuitorii acestui loc aveau libertate personala si drept la proprietatea financiara in schimbul obligatiilor militare.

 

02 gospodariaStatutul oamenilor din satul Berbesti il reprezenta poarta inalta, sculptata cu moivul funiei, dispus liniar sau dizolvat in X-uri sau cruci inscrise in cerc, in care se permitea proprietarului sa acorde protectie, in mod legal, celor care-i treceau pragul, fiind urmariti abuziv de catre autoritati.

03 poartaGospodaria detinea doua curti, prima curte era rezervata familiei, unde erau grupate: casa, stupina atasata ei, camara pentru cereale, fantana cu apa potabila si colejna pentru atelaje. Cea de-a doua curte era separata de prima printr-o poarta unde iernau sub cerul liber vitele.

04 fantanaMai tarziu au fost construie sura cu doua poieti, doua fanare, cotetele pentru porci si pasari, fantana pentru adapat. In afara gospodariei era amplasata o alta fantana maramureseana, poligonala.

05 alinaCasa era construita din barne de stejar foarte late, cioplite, avea trei incaperi si o prispa spatioasa cu stalpi si arcade realizate artistic. Pentru dormit erau folosite lavitele late. In coltul patului erau atasate piesele din lana. Coltul mesei era dominat de cuiere cu ceramica, care avea functii de reprezentare sociala, iar o mare parte a incaperii era ocupata de cuptorul de copt.

ALINA TIRITEU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: