Nu ştim decât de oraş

Activitatea agricolă a scazut în ultimii ani foarte mult în Romania. Este jenant să treci pe lângă multe pământuri şi să vezi doar iarba pe ele, fără să îi pese nimănui.

CĂTĂLIN PINTEA

Terenurile nelucrate reprezintă aproximativ 20% din suprafaţa arabilă a României

Pe vremea lui Ceausescu, pamantul era mandria romanului, fiecare om, cu cat avea mai mult pamant lucrat, cu atat era mai mandru de el, pentru ca se putea considera un om harnic. Sa fim sinceri, erau alte vremuri, un om in Romania traia decent din agricultura. Atunci nu vedeai pamant sa nu fie lucrat, dar azi vezi mii de terenuri in uitare. Poate si din cauza ca in ziua de azi toate utilajele de care ai nevoie sunt foarte scumpe, combustibilul este foarte scump, iar un pensionar de la tara nu isi permite sa dea din putina pensie pe care o are cateva milioane ca sa isi lucreze pamantul. Unii ar vrea sa lucreze pamanturile, dar nu au bani si posibilitati, altii au bani si posibilitati, dar nu vor.

Inainte de 1989, elevii erau dusi de la scoala in practica sa culeaga porumb, sa taie grau si multe altele. Erau si la noi foarte multe vii, livezi cu meri, pamanturi cu legume.

In ziua de azi, lumea stie doar oras. Daca ii spui unui elev ceva despre agricultura si despre cum se lucra mai de mult, se uita urat la tine. Acesta este si motivul principal pentru care in ziua de azi nu se mai lucreaza pamanturile.

Avem multe bogatii in Romania si, mai mult ca sigur, daca ne-am axa mai mult pe agricultura, am avea o tara mult mai bogata decat in momentu de fata, dar pentru noi nu conteaza agricultura.

3 comments

 1. Ioana Seican

  In ziua de azi, Romania ar avea mult mai multe resurse daca ar sti cum sa se foloseasca de pamantul fertil pe care il aveam. Daca am trai intr`o zona desertica ne-am plange k nu avem pamant si nu avem destule recolte, dar romanii au destul si pamant, doar ca in Romania lenea ii mare “cucoana” si nimeni nu mai stie de unde am plecat. Ma gandesc cum pe vremea lui Ceausescu nu ne lipsea nimic,aveam de toate chiar mai mult decat aveam nevoie, deoarece Romania si exporta grane, dar azi puteam zice ca nu avem nimic. Ioana

  Like

 2. Marius

  bravoo Pintea. Tine-o tot asa!

  Like

 3. Ionut

  Esenta economiei in Romania…acum importam banane pe care urmeaza sa le exportam…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: