Pro şi contra

Imaginea actuală a României decurge din perceptiile pe care le au  multi straini, din promovarea exagerata a unor elemente negative din realitatea romaneasca, din renumele pe care il au unii dintre compatriotii nostri.

FLORINA POPOVICI

Detaliu din fresca Mănăstirii Voroneţ

Pentru unii, România este tara copiilor institutionalizati, a cersetorilor, a hotiei si a coruptiei. Pentru altii România inseamna retele de tip mafiot pana la cel mai inalt nivel si structuri securiste ramase de pe vremea comunismului. Optimistii privesc România ca o tara democratica, la inceput de drum, membra NATO, proaspat intrata in Uniunea Europeana cu aliati strategici si o economie emergenta, in care investitiile sunt o buna afacere. Foarte putini se gandesc la România ca la o tara europeana, cu oameni calzi si primitori, cu manastiri si monumente istorice si naturale, cu un litoral insorit si românce pline de pasiune.

România, care in urma cu 20 de ani se indeparta de comunism, se zbate azi intre exigentele UE si blocaje de tot felul.

România are puncte forte care din pacate nu sunt puse in valoare cum ar merita. Tara noastra se bucura de nenumarate puncte turistice: litoralul, statiunile montane, manastirile, frumoasa statiune Felix, pesterile amenajate spre a fi vizitate, ca si alte locuri care impresioneaza.

Avem de ce sa fim mandri, dar avem si lucruri de care ar trebui sa ne fie rusine.

3 comments

 1. Seican Ioana

  Este normal ca strainii sa aiba o parere proasta despre Romania.In primul rand pentru aceasta imagine negativa trebuie sa multumim Conducerii tarii,iar pe de alta parte fiecare tara are “oile ei negre”,doar ca la noi aceste lucruri sunt puternic mediatizate.

  Like

 2. Laurentiu

  Eu stau la Paris de ceva timp.Este un oras foarte poluat, in care rahatii de caine sunt intalniti la tot pasul.Mirosul de urina iti muta nasul. Sobolanii umbla nestingheriti pe toate strazile mai ales dupa lasarea serii.Infractionalitatea este una ridicata.Prostitutia este la ea acasa. Consumul de droguri incepe la varste fragede si nr consumatorilor il intrece usor pe cel de la noi. Comertul stradal tip talcioc,cu mizerii intinse pe jos,se practica in multe zone.Au un morman de fiare caruia ii zic TOUR EIFFEL incomparabil cu CASA POPORULUI. Au un bulevard numit CHAMS-ELYSEES incomparabil cu BD. UNIRII (Cel mai lung din europa). Si cu toate acestea…ei au “Orasul dragostei” imbracat intr-un ambalj Versace.Iar noi avem o “mizerie” … Bucuresti,ofrerit in fundul gol,doar incaltat cu o pereche rupta de adidasi marca ANTILOPA.
  Cand vom invata SA CREDEM IN NOI abia atunci VOM DEVENI VALOROSI.

  Like

 3. Florina Popovici

  Laurentiu, in primul rand tin sa iti multumesc pentru interventia ta,interventie prin care ne-ai prezentat imaginea ”micului paradis” din interior. Chiar daca Romania nu e singura tara care se lupta cu problemele prezentate anterior, la noi acestea au devenit cartea de vizita a tarii, lucru deloc imbucurator. Se pare ca ”nu tot ce zboara se mananca”, Parisul nefiind ceea ce se doreste sa para .

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: