Stop playback

În mod sigur, incepand de la Ceausescu, sau poate chiar de mai inainte, guvernantii Romaniei au fost mai preocupati cu imaginea Romaniei in lume. Romania, aceasta tara de la marginea Europei, are o problema in a-si promova imaginea nu doar in interiorul continentului, ci si in intreaga lume.

PATRICIA SĂLĂGEAN

De cele mai multe ori imaginea despre Romania este formata de perceptiile gresite pe care o au foarte multi straini, promovarea a unor elemente negative din realitatea romaneasca, renumele pe care il au unii dintre compatriotii nostri etc. Pentru unii, Romania este tara copiilor institutionalizati, a cersetorilor, a hotiei si coruptiei.

Pentru altii Romania inseamna mineriade, retele de tip mafiot pana la cel mai inalt nivel si structuri securiste ramase de pe vremea comunismului. România este vazuta ca o ţară generatoare de imigraţie ilegală, de criminalitate şi prostituţie. Traficantii de carne vie, hotii de buzunare, cersetorii si escrocii romani (sau rromi) au invadat marile orase ale Europei.

Criminalitatea romanilor de peste hotare este ridicata dar asta mai ales datorita numarului mare de rromi care vin din Romania, astfel incat s-a ajuns pana acolo incat se crede ca Romania este o tara de tigani

Foarte putini, se gandesc la Romania ca la o tara europeana, cu oameni calzi si primitori, cu manastiri si monumente istorice si naturale, cu un litoral insorit si cu romance pline de pasiune. Toate aceste elemente compun imaginea Romaniei,  mai mult sau mai putin apropiata de realitate.

Dupa parerea mea, vorbim despre o deficienta a noastra de a ne etala valorile si de a le promova peste hotare. Cand mergem in strainatate si spunem ca suntem romani primele cuvinte pe care le auzim sunt Nadia, , Ilie Nastase Hagi, Mutu, , Dracula si cam atat. Nu avem un brand de tara adevarat si care sa ne ajute. Dracula, este o legenda, una de care intreg mapamondul a auzit. Multi stiu Romania ca fiind tara lui Dracula. Asta nu intelegem noi, ca trebuie sa investim in genul acesta de mituri ca mai apoi sa scoatem bani buni din asta. Exista la un moment dat initiativa de a se face un parc de distractii cu aceasta tematica. Proiectul a fost abandonat.

Pana nu vom atrage turisti suficienti incat sa aratam lumii intregi ca Romania nu este o tara bananiera, vom fi perceputi in continuare ca tara de origine a rromilor.

Personal, consider ca fiecare dintre noi ar trebui sa contribuie la transformarea acestei imagini urate despre tara noastra cu cat poate. Tinerii ar trebui sa invete corect limba romana, sa nu copieze la examene, sa compuna muzica originala, sa munceasca constiincios… pentru ca sunt foarte naive acele persoane care aleg in locul vietii pline de satisfactii profesionale si personale pe care ti le aduce cunoasterea de carte, ele  aleg moda, playback-ul sau sexul pentru a avea succes. Integritatea morala, inteligenta si munca sunt adevaratele cauze ale succesului, si nu promiscuitatea morala, prostia si plagiatul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: