MARIA: Toții cu ochii pe tine

Entități digitale intră tiptil în viețile noastre, alimentând anxietăți legate de reducerea importanței factorului uman sau, dimpotrivă, speranțele unei lumi utopice, în care sarcinile repetitive vor fi preluate de inteligențe robotice.

Pe urmele unor știri de dată recentă, cum este ACEASTA, am încercat un exercițiu similar, apelând ChatGPT pentru sfaturi, recomandări și consiliere în chestiuni legate de probleme ale adolescenților. Publicăm în serial câteva din rezultatele primite, la solicitări lansate de elevi.

Întrebare: O prietenă are o problemă care o preocupă cel mai mult timp, încearcă să treacă peste anxietatea socială pe care o are de când se știe, dar acest lucru îi ia din bucuriile și experiențele pe
care adolescența i ler oferă. Ea vrea să concureze la Balul bobocilor, dar îi e teamă de momentul în
care toți ochii din sală vor fi asupra ei, dar și, dacă va greși pe scenă, crede că toți vor râde de ea și o vor judeca. Ce sfaturi ai putea să-mi dai pentru a o ajuta în privința anxietății sociale?

Răspuns: În primul rând, încurajează-o să vorbească deschis despre aceste temeri și să împărtășească sentimentele cu prietenii sau cu cineva în care are încredere. Apoi, sugerează-i sa se concentreze pe pași mici , cum ar fi participarea la evenimente mai mici înainte de Balul bobocilor, pentru a-și construi treptat încrederea în interacțiunile sociale. Încurajează-o să-și găsească un
mentor sau să vorbească cu profesori sau consilieri școlari care pot oferi sprijin si sfaturi. Exercițiile
de respirație și tehnici de relaxare pot fi, de asemenea , utile in gestionarea anxietății sociale.

(brought to you by Maria Tanasă)

MARIA TANASĂ

Leave a comment