Auschwitz: o confruntare cu răutatea umană

În perioada 24-28 aprilie 2023, un grup de 25 de elevi și zece profesori ai Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea au participat la o mobilitate Erasmus la școala parteneră Szkoła Mistrzostwa Sportowego din Wieliczca, Polonia. Această mobilitate a avut loc în cadrul proiectului Erasmus United we stand. Divided we fall, cu numărul 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. Deoarece cel de-al doilea an al Acreditării Erasmus Educație Școlară are ca teme Incluziunea, Toleranța și Diversitatea, am ales vizita la lagărul de concentrare Auschwitz Birkenau, pentru a ilustra ce efecte a avut în trecut discriminarea și lipsa toleranței. (Prof. LUCIA CIGHIR)

Vizita la Auschwitz-Birkenau a fost pentru mine una plină de emoții, deoarece mi-am dorit foarte mult să văd aceste locuri și în realitate, subiectul Holocaustului fiind unul care mă preocupă.

Pilmbându-mă pe drumurile de piatră de la Auschwitz, pe care în urmă cu 80 de ani mergeau și deținuții evrei, am meditat la cât de adâncă poate ajunge răutatea și ura oamenilor, care pot ajunge în stare să trateze alți oameni ca pe niște simple obiecte, chiar mai jos decât animalele. Cu siguranță, toate scenariile din cărțile pe care le-am citit despre acest loc, pe care am încercat să mi le imaginez trecând prin locurile unde s-au întâmplat, au fost mult mai dure și pline de cruzime, de fapt.

Fotogalerie: Sarah Penyacsek

De asemenea, mi-am dat seama de cât de ușoară este viața mea față de a deținuților evrei: nu sufăr de foame sau de frig, nu mă forțează nimeni să muncesc toată ziua, nu trebuie să trăiesc fiecare zi cu teama că s-ar putea să fie ultima, iar la finalul zilei am un pat confortabil unde să dorm; am învățat să apreciez mult mai mult aceste lucruri care înainte mi se păreau obișnuite.

Amintirea acestei experiențe va rămâne mereu vie în mintea și în sufletul meu.

SARAH PENYACSEK

SARAH PENYACSEK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: