CARLA & MELANIA: Explorând lumea prin Erasmus+: O perspectivă din Cracovia

Andreea Bot, o tânără pasionată de cunoaștere și aventură, care a avut o experiență unică prin programul Erasmus+ în Cracovia. Pentru cei care nu sunt familiarizați, Erasmus+ este un program european de schimb pentru studenți și cadre didactice, care le oferă oportunitatea de a călători, de a învăța și de a descoperi o nouă cultură, trăind și studiind într-un mediu internațional. Andreea a reușit să profite la maximum de această experiență, petrecând câteva zile în Cracovia, Polonia, și descoperind frumusețea și cultura orașului, întâlnind oameni noi și îmbogățindu-și cunoștințele academice. În această discuție, vom afla mai multe despre experiența Andreei în Erasmus+ și despre felul în care acest program i-a influențat cariera și perspectivele de viitor.

Foto: Andreea Bot

Care au fost cele mai interesante cursuri pe care le-ai urmat la școala gazdă?

Andreea:  În prima zi am avut în programă un studiu de caz în care era vorba despre un bărbat care a intrat în comă înainte de căderea comunismului în Polonia și care s-a trezit la mulți ani după, când lucrurile reveniseră cât de cât la normal și țara s-a modernizat; a fost interesant cum povestea despre cât de ciudată i se părea lumea cea nouă la care a fost nevoit să se adapteze.

Care au fost cele mai frumoase atracții turistice pe care le-ai vizitat în Cracovia și ce ți-a plăcut cel mai mult la ele?

Andreea:  Probabil castelul Wawel, aflat la înălțime lângă râul Vistula; atât curtea din interior, cât și priveliștea erau foarte frumoase, dar și centrul orașului a fost frumos de vizitat.

La ce festivaluri sau evenimente culturale ai participat în Cracovia și ce ai învățat despre cultura poloneză din acestea?

Andreea: Nu am avut ocazia să particip la vreun eveniment de genul acesta, ci am descoperit cultura poloneză pe parcurs, prin explorarea locurilor din Cracovia și Wieliczka, localitatea unde eram cazați.

Care a fost cel mai interesant loc pe care l-ai vizitat în afara orașului Cracovia și ce ai învățat despre acea destinație?

Andreea: Vizitarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, care a fost un moment-cheie al mobilității, deoarece am avut ocazia să învăț pe viu ororile ce s-au petrecut acolo și cum putem noi, ca societate, să ne îndreptăm greșelile comise atunci.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în timpul experienței tale în Cracovia și cum ai depășit-o?

Andreea: Cea mai mare dificultate aș spune că a fost vântul rece ce bătea în unele zile în care eram afară; nu consider că m-am confruntat cu provocări prea mari, mai ales din punct de vedere cultural – diferențele dintre Polonia și România sunt minime.

Ce recomandări ai pentru elevii care doresc să participe la programul Erasmus+ în Cracovia? Ce sfaturi ai pentru a se bucura la maxim de experiența lor acolo?

Andreea: Recomand oricui să participe într-un proiect Erasmus, indiferent unde s-ar organiza, deoarece e o experiență unică din care ai ce învață, și să trăiască fiecare clipă la maxim (chiar și cele puțin mai grele).

Cum ai simțit schimbarea culturală și cum te-ai adaptat la stilul de viață din Cracovia și la sistemul de învățământ al școlii gazdă?

Andreea: După cum am menționat, nu există mari diferențe culturale între țările noastre, însă școala gazdă a fost o surpriză: era o școală sportivă semi-privată, construită recent, așadar destul de dotată și modernă. Erau în jur de zece copii per sală de clasă, iar până și programul lor era diferit de al nostru (și acesta depinzând de la
clasă la clasă).

Cum ai interacționat cu alți elevi din diverse țări și ce ai învățat din experiența ta de a fi parte a unei comunități internaționale?

Andreea: Elevii erau destul de rezervați, ceea ce m-a surprins, dar în ciuda acestui fapt am reușit să comunicăm destul de bine, pentru că trecând peste timiditatea lor erau niște copii foarte de treabă (ceea ce a ieșit la suprafață în timpul unor jocuri de UNO).

ANDREEA BOT

Ce abilități sau competențe ai dezvoltat în timpul experienței tale în Cracovia și cum crezi că acestea te vor ajuta în viitorul tău profesional?

Andreea: Consider că temele studiate în cadrul cursurilor (diversitatea, incluziunea și toleranța) au fost importante atât pentru mine, cât și pentru ceilalți, deoarece sunt teme foarte actuale în zilele noastre și trebuie să le cunoaștem bine. De asemenea, exersarea limbii engleze a fost binevenită, existând mereu loc de exercițiu și îmbunătățiri.

au consemnat CARLA MARTIN și MELANIA GROZA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: