ANDRA: Programatorii nu se tem de ChatGPT

ChatGPT este un sistem de inteligență artificială creat de OpenAl, un laborator de cercetare, cu sediul in San Francisco. Cu capacitatea sa de a genera text asemănător omului, chat GPT a devenit unul dintre cele mai discutate progrese în tehnologia Al. 

Dezvoltarea acestuia a început in 2018, când OpenAl a lansat prima versiune a modelului său de procesare a limbajului natural. Scopul inițial al dezvoltării GPT-3 avea aplicații potențiale dincolo de aceste funcții de bază.

Am cerut părerea lui Horea Tișe din clasa a IX-a C despre acest sistem de inteligență artificială: „Consider că ChatGPT ne va ajuta mult ca programatori, deoarece el este capabil să rezolve unele probleme ușoare, dar care sunt
foarte repetitive pentru noi. Acesta ne ajută să facem programare mai rapid, răspunzându-ne concret la întrebări, astfel vom putea dezvolta mai multe tehnologii într-un interval de timp mult mai mic. 

HOREA TIȘE

ChatGPT nu are cum să ne înlocuiască job-ul, deoarece el trebuie să fie întreținut de cineva, iar gândirea umană este imposibil de recreat într-un sistem binar. Este adevărat ca acesta poate înlocui unele job-uri însă până într-un anumit punct. S-ar putea ca pe viitor să nu mai avem meseria de programator așa cum o știm azi datorită ChatGPT, s-ar putea ca meseria să fie mai ușoară sau mai grea, dar in niciun caz la fel. 

ChatGPT poate și el să facă erori, exact ca și omul. Dacă lumea se obișnuiește să se bazeze 100% pe ChatGPT, s-ar putea să avem încredere în algoritmi eronați. Gravitatea acestor algoritmi eronați poate varia – de la culoarea unor LED-uri de pe pomul de Crăciun, care să nu fie cea dorită, până la dezvăluirea datelor cu caracter personal, inclusiv parolele de la Netflix, Instagram, cât și conturile bancare și e-wallet-uri. Acesta poate să facă erori care s-ar putea să aibă un impact extrem de mare asupra omenirii, deci în cazul în care se întâmplă ceva, va trebui să existe programatori să repare ce este stricat”.

În concluzie, folosiți ChatGPT cu precauție, iar dacă tema textului e foarte specială, cereți unui specialist să facă o reverificare.

ANDRA POPESCU

ANDRA POPESCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: