ANDRA & ANDA: Despre acceptarea în societate

De secole, oamenii se luptă pentru egalitate – suntem în secolul XXI, iar rasismul, sentimentele de superioritate și neacceptarea în societate încă mai există. Ar trebui să învățam să ne acceptăm întâi pe noi înșine și apoi pe ceilalți, deoarece, dacă nu ne acceptăm pe noi și avem frustrări interioare, le vom direcționa asupra altora, iar aceste frustrări vor face ca ura să ne înconjoare.

Insecuritățile neacceptate la noi le reflectăm în alte persoane, de aceea ne este greu să-i acceptăm pe ceilalți din jurul nostru.

Anxietatea este o problemă în zilele noastre, aceasta putând fi provocată inclusiv de neacceptarea în societate. Frica de a fi respins și de a nu fi plăcut de cei din jur creează scenarii în mintea omului. Scenariile acestea duc la anxietate, iar anxietatea – la atacuri de panică, stări proaste și dorința de a nu mai socializa etc.

Rasismul este o problemă majoră în zilele noastre. Oamenii judecă atât de mult pe alții doar după cum arată, ce culoare au, de unde sunt, cum se îmbracă sau ce limbă vorbesc. Nu te naști rasist, ci alegi să fii rasist. Sunt judecați oamenii de culoare din cauză că arată diferit față de persoanele albe. Ești văzut rău în societate dacă ai o altă orientare sexuală. Unora le este frică să iasă în societate și să își exprime punctul de vedere din cauza rasismului. Rasismul se poate manifesta în școli sau grădinițe, atunci când profesorul sau învățătorul / educatorul te discriminează în fața tuturor copiilor pentru că ești dintr-o altă rasă sau nu vorbești bine limba vorbită în acea școală.

Dacă ai note mai mici sau înveți mai greu, ești văzut ca un copil care are probleme.

Un alt aspect al rasismului este atunci când toată lumea te consideră diferit doar pentru că ai o problemă de sănătate sau o dizabilitate.

Oamenii ar trebui să fie mai buni, să nu mai judece după aparențe, după felul în care te îmbraci, după statutul social, limba vorbită, culoarea pielii, piercing-uri, tatuaje sau după cât de bogat ești. Ar trebui să ne vedem toți egali, astfel ca probleme cum e anxietatea să fie evitate și să dispară.

Trebuie să fii tu, nu trebuia să te schimbi pentru niște persoane pentru a fi plăcut în societate. Lumea poate să nu te placă, dar poate să te și placă – nu contează cine te place si cine nu, contează să te simți tu bine în corpul tău și cu cine ești și cum arăți și ce orientare sexuală ai și ce limbă vorbești. Vor fi oameni care nu te vor plăcea, dar acele persoane vor fi puține.

Simte-te bine așa cum ești și cum arăți! Totul este trecător. Fii tu!

ANDRA TULVAN, ANDA DĂRĂBAN

ANDRA TULVAN și ANDA DĂRĂBAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: