ELENA: Furt de identitate

Vara se apropie cu pași repezi, iar un bun prilej bun de a savura zilele libere în preludiul verii este prin a lectura o carte – poate în timp ce serviți o băutură răcoritoare sau stați pe plajă, oriunde vă este cel mai confortabil să transformați cuvintele simple, prin puterea imaginației, în acțiuni dinamice și pline de magie.

Vă invit să citiți o scurtă opinie despre un thriller psihologic plin de mister, pentru a hotărî dacă vă merită timpul.

Te văd este un roman de ficțiune scris de Clare Mackintosh, publicat în 2017 la Editura Trei. Acesta a fost un best-seller vândut în peste un milion de exemplare și tradus în mai bine de 20 de limbi.

Foto: Elena Igaș

Povestea ne descrie cum monotonia vieții noastre ne poate deveni călău. Zoe Walker este o femeie obișnuită, care în fiecare zi merge cu același metrou, se așază pe același scaun și așteaptă pe același loc al peronului. Într-o zi, întreaga ei rutină se schimbă când își vede fața într-un ziar, la secțiunea de întâlniri romantice, iar mai apoi realizează că în fiecare săptămână apare altă femeie, toate devenind în scurt timp victime ale unor abuzuri și crime odioase.

Aflată în această situație, Zoe nu are de ales decât să afle cine stă la baza acestor infracțiuni și să își păzească cât mai bine spatele.

Este un roman foarte dinamic și plin de suspans, care este scris atât la persoană întâi, cât și la a treia, din punctul de vedere al unei polițiste mai mult decât pasionată de caz, pe nume Kelly Swift.

Următoarele rânduri conțin spoilere

Voi începe prin a spune ce mi-a plăcut la carte. Personajele au fost destul de bine construite, Zoe este o reprezentare realistă a unei femei de 40 de ani ce a trecut prin drama de a avea copii la o vârstă fragedă și de a-și reîncepe viața amoroasă. De altfel, ea a fost și personajul meu preferat, în detrimentul lui Kelly, de care nu m-am putut atașa, din vina narațiunii obiective.

Povestea a fost cursivă și a avut multe momente care m-au făcut să închid cartea și să merg să le povestesc altora cât sunt de socată. Fiind o persoană cu anxietate, această carte mi-a adus un sentiment de liniște, deoarece mă regăseam în protagonistă.

Momentul meu preferat a fost când Katie a fost forțată să participe la jocul periculos, alături de final, care, pe lângă faptul că îmi inspiră o continuare, mă și trezește la realitate în legătură cu natură umană – adică, dacă aș avea resurse și cunoștințele necesare, cine știe dacă n-aș vrea chiar eu să gestionez un site al obsesiei.

În cele din urmă, cel mai mult apreciez că nu a fost o carte previzibilă; puteam paria că site-ul este deținut de Simon, Melissa mimând la perfecție ideea unei prietene adevărate.

În schimb, nu mi-a plăcut faptul că Kelly nu putea să aibă o discuție deschisă cu sora să despre abuzul întâmplat, să își riște meseria. Apoi, putea fi descris mai în amănunt sentimentul ei de vinovăție. Nu am apreciat nici lipsa de comunicare între parteneri; când Simon a păstrat un asemenea secret, mi-ar fi plăcut ca Zoe să reacționeze diferit, de preferat să pună o pauză relației.

N-a fost o carte pe care să nu o pot lăsa din mână; în unele locuri a fost plictisitoare și am avut nevoie de pauze dese.

Eu îi ofer 4,50 stele din 5, datorită dificultății de a relaționa cu personajele, dar, în mare, a fost o carte bună, pe care o recomand cu drag atât adolescenților, cât și adulților.

Am mai citit de la aceeași autoare Lasă-mă să mint, pe care am notat-o cu 5 stele și o recomand din suflet.

Cartea poate fi cumpărată de pe carturesti.ro, la prețul de 45 de lei.

ELENA IGAȘ

În încheiere, vă voi lăsa citatul meu preferat din această carte minunată:

 Și, desigur, te am pe tine.

 Sute și mii ca tine, făcând același lucru în fiecare zi.

 Te văd, dar eu sunt invizibil.

 Până când o să vreau eu să mă vezi.

ELENA IGAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: