SARA: Între familie și război

Filmul de acțiune Black Crab a apărut în anul 2022, este regizat de Adam Berg, scris de Adam Berg și Pelle Radström, în rolul principal fiind Noomi Rapace.

Prezintă o poveste dramatică, în care războiul și familia sunt două subiecte sensibile, cu o importanță vitală pentru o mamă care încearcă să-și salveze fiica.

Drama acestui film ia amploare când Caroline și fica sa, Vanja, sunt atacate de forțe militare inamice. Caroline încearcă să-și apere copilul, însă este rănită și abandonată într-o stare de inconștiență. De-a lungul filmului sunt derulate câteva pasaje scurte în care Caroline este prezentată în situația de a-și căuta fiica. Cu ajutorul unui sergent, ajunge la bază, unde i se propune împreună cu o echipă de a merge într-o misiune periculoasă pe patine.

La început are o stare de neliniște, însă o fotografie care ar dovedi supravietuirea și siguranța fiicei sale o determină în a începe imediat expediția. Operațiunea la care ia parte Caroline preia denumirea de Crabul Negru, constituind o expediție militară care operează în favoarea guvernului, fiind surprins un anumit pachet secret care ar presupune sfarsitul razboiului.

Filmul prezintă foarte bine situația de echipă, pusă la încercare atunci când pericolul apare cu adevarat. Sunt surprinși trădători, dar și oameni obisnuiți, care-și ascund adevăratul caracter.

Rănită și disperată, Caroline rămâne singură cu un soldat care-i relevă adevăratul motiv pentru care au fost selectați pentru a merge în acea expediție extrem de periculoasă, și anume fiole cu bombe biologice destinate să producă o epidemie în toată lumea și astfel să condamne omenirea la moarte.

Caroline nu poate crede așa ceva și își continuă drumul, crezând că după toate aceste evenimente va ajunge alături de fiica sa. Hotărâtă și înghețată în mijlocul oceanului, cade în mijlocul gheții și se trezește într-un spațiu sanitar amenajat, pentru tratarea soldaților.

Caroline este adusă la ceremonia de decorare a sa, în semn de recunoștință pentru misiunea dusă la bun sfârșit, însă singurul lucru la care se putea gandi era siguranța fetiței sale. Cea mai mică speranță i se spulberă când i se confirmă că copilul ei nu mai e în viață și că supraviețuirea acesteia a fost folosită ca motivație în scopurile armatei.

Rămânând fără cuvinte, are o cadere nervoasă, atacând un soldat, însă își dă deama în sfarșit de lucrul corect pe care ar trebui să-l facă – reușește să recupereze fiolele și să le distrugă. Cu ajutorul unei grenade, în cădere liberă, provoacă o explozie a fiolelor și totodată moartea sa.

Finalul surprinde plonjarea femeii în apă, ilustrând imaginea celor două, Caroline și Vanja, îmbrațișându-se, simbolizând o reuniune a două suflete despărțite de razboi și reunite de moarte.

Black Crab prezintă foarte bine aspecte ale războiului greu de imaginat, fiind surprinse explozii, anumite situații critice de supraviețuire. Abordarea situației care se remarcă în cazul lui Caroline este una curajoasă, regasindu-se putere și determinare în a-și salva propriul copil.

SARA GAVRIȘ

SARA GAVRIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: