Elevii Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea – în mobilitate Erasmus la Praga

În perioada 11-15 aprilie 2022, în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus în Domeniul Educație Școlară 2021-1-RO01-KA121-SCH-000006998, un grup de 20 de elevi ai Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea au participat la un curs pe tema cyberbullying la Praga, capitala Republicii Cehe, însoțiți de către doamna Lucia Cighir, coordonator de proiect, doamna director adjunct Anca Carpăn, precum și de către doamnele profesoare Camelia Găvruța și Alina Simuț.

Cursul a venit în întâmpinarea curiozității și dorinței de perfecționare a elevilor, antrenându-i în activități foarte variate, menite să îi familiarizeze cu tipurile de bullying și efectele acestora asupra comportamentului uman. După o primă zi introductivă, în care au avut loc o prezentare a participanților și a școlilor de proveniență, precum și un mic dejun internațional, au urmat trei zile intense în care elevii colegiului nostru au avut șansa să afle ce este cyberbullying-ul cu adevărat, motivele pentru care se produce un asemenea fenomen, dar și profilul victimelor predispuse la astfel de comportamente. Sub coordonarea unui formator foarte bine pregătit, Vit Vorechovsky de la Kiddum School, elevii au descoperit sub ce formă se manifestă cyberbullying-ul în social media, au aflat date exacte despre țările în care acest fenomen este preponderent, precum și o serie de concepte noi din terminologia cyberbullying: amprentă digitală pozitivă, amprentă digitală negativă, sexting, menținerea unei bune reputații online. Au urmat activități practice, discuții libere, analizarea concretă a unor scenarii de caz.

În cadrul cursului a fost încurajată și crearea unei politici școlare anti-bullying, a unui set de proceduri care trebuie adoptate la nivel de școală, pentru ca aceasta să ia măsurile corespunzătoare atunci când elevii se confruntă cu diferite forme de hărțuire și intimidări. În echipe, elevii au creat postere cu mesaje despre cyberbullying. De asemenea, un impact pozitiv și antrenant asupra lor a avut și realizarea de scurte materiale video pe tema cyberbullying, a efectelor lui și a metodelor prin care să recunoaștem victimele acestui fenomen. Elevii au scris scenariile, au filmat, au editat imaginile și au prezentat materialele video celorlalte echipe. Cursul s-a încheiat prin oferirea de feedback din partea elevilor și a formatorului, precum și prin acordarea de certificate de participare.

După-amiezile au fost și ele foarte bogate în activități și deplasări pentru vizitarea obiectivelor istorice și culturale ale orașului: un tur cultural interactiv, menit să îmbunătățească abilitățile de orientare pe teren ale elevilor, vizitarea turnului televiziunii Zizkov, marcat de statuile excentrice ale lui David Cerny, o vizită la catedrala și osuarul de la Kutna Hora, vizitarea Muzeului Național din Piața Wenceslas. Elevii au fost impresionați și de spectacolul păpușilor din Turnul cu Ceas Astronomic al Primăriei din Piața Orașului Vechi, și-au pus dorințe pe Podul Carol, străjuit de statuile sfinților protectori ai poporului ceh, au poposit și la Biserica Sf. Nicolae, dar și la Castelul din Praga.

După cum dovedesc înseși cuvintele elevilor, cursul de la Praga nu doar că i-a ajutat să își formeze o bază de cunoștințe despre cyberbullying, grație formatorului Vit Vorechovsky căruia îi suntem recunoscători, dar le-a creat și contextul pentru formarea de noi prietenii.

Iată câteva din impresiile elevilor:

„O călătorie inițiatică în care m-am format și am învățat.” (Horea Bocșan)

„O experiență unică, pe care nu o pot uita pentru că m-a ajutat să devin o persoană mai bună.” (Andrei Bob)

„Mobilitatea Erasmus a fost o experiență de neuitat pe care sigur o voi repeta.” (Maria Galea)

„A fost un proiect în urmă căruia am clădit amintiri frumoase pe care nu le voi putea uita. A fost o experiență de neuitat pentru care aș da orice să o mai pot trăi încă o dată.” (Ștefania Alecu)

 „De acasă nu am plecat cu mari așteptări, dar am venit înapoi cu mari bucurii.” (Maghiar Manuel)

 „Această mobilitate Erasmus a fost o călătorie neașteptat de plăcută, unde am învățat despre cyberbullying și cum putem să-l prevenim, mi-am făcut noi prieteni, m-am apropiat de colegii mei și am învățat despre cultura și istoria din Praga.” (Iulian Popoviciu)

„Această experiență este de neuitat, merita trăită.” (Aris Tiriteu)

„Am petrecut o săptămână frumoasă și constructivă, poate în unul dintre acele mai frumoase orașe din Europa. Am cunoscut oameni frumoși, am învățat multe despre cultura locală.” (Ilinca Axinte)

„Experiența mea la proiectul Erasmus a fost excelentă. Abia aștept să mai particip la următoarele proiecte.” (Monica Trandaf)

 „Erasmus… Nici nu știu ce cuvinte să folosesc pentru a descrie cât de mult mi-a plăcut acest proiect. Pot spune că a fost cea mai importantă experiență, atât profesională, cât și culturală pe care am trăit-o în viața mea.” (Paul Oltean)

„Mi-a făcut plăcere să cunosc cultura cehă, plină de monumente, obiceiuri, lucruri minunate și oameni calzi.” (Andreea Bot)

„A fost o săptămâna plină de diferite activități care au făcut-o cu totul remarcabilă, în care pe lângă informațiile acumulate la orele de curs, am avut parte și de o dezvoltare culturală despre ceea ce înseamnă Praga.” (Andrada Demian)

„Programul cultural de care am beneficiat a fost unic, un timp bun și plăcut petrecut alături de colegi  și profesorii însoțitori. A fost o plăcere să particip în acest proiect și mă simt cu adevărat norocoasă.” (Beatrice Cordovan)

„Am învățat lucruri atât de importante și necesare, care mă vor ajuta cu siguranță pe viitor, dar mai ales în dezvoltarea continuă ca individ în societate.” (Natalia Maghiar)

„Ne-am făcut amintiri pe care nu le vom uita prea curând, și cu siguranță aș mai repeta această experiență dacă aș avea ocazia.” (Paula Memete)

„Cursul acesta a fost interesant și educativ deoarece pe lângă tema cursului, acesta încuraja munca în echipă.” (Raul Timar)

„Datorită acestui proiect am avut prilejul de a învăța informații noi în ceea ce privește cyberbullying-ul și totodată în ceea ce privește cultura și civilizația cehă.” (Bianca Boroș)

„Aceasta a fost prima mea experiență Erasmus, deci nu m-am așteptat să îmi placă atât de mult. În această mobilitate, am învățat despre cyberbullying, care pot fi consecințele acestuia și cum putem preveni să se întâmple.” (Tudor Tarcău)

„M-a învățat ce înseamnă munca în echipă și m-a ajutat să fiu o persoană mai extrovertită. Mi-am făcut prieteni noi și am reușit să-mi exersez vorbirea limbii engleze.” (Diana Neag)

Prof. ALINA SIMUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: