Războiul este definit ca un conflict militar sau nu, scurt sau de durată, între două sau mai multe grupuri, categorii sociale sau state, pentru realizarea unor interese financiare, etnice, teritoriale, economice și politice.
În replică la această definiție, putem oferi un citat al lui Aristotel, care poate fi considerat un răspuns fățarnic, duplicitar. Acesta sună în felul următor: ,,Provocăm război ca să putem trăi în pace”.
Ironic, nu-i așa? Cum poate un război să ne ofere pace? Cum poate ceva bazat pe moarte să ne ofere o viață mai bună? Culmea este că majoritatea persoanelor care au început un război au pornit de la această premisă, cea a unei vieți mai bune.
Pentru cine, însă, războiul reprezintă ceva pozitiv? Pentru mamele care își trimit copiii în război, chiar dacă știu că probabil nu ii vor mai revedea vreodată? Pentru milioanele de copii care sunt obligați să se maturizeze de la niște vârste fragede, deoarece tații lor au plecat în război, iar ei trebuie să le preia locul și să își sprijine familiile, deși ei nu vor mai avea parte de vreun sprijin? Sau pentru cei care se află la conducere și încearcă să se consoleze mințindu-se că fac tot ceea ce fac „pentru binele cetățenilor”?
Mi se pare perfect normal… Cel mai mare bine pe care conducătorii i-l pot oferi unui tânăr de 18 ani este acela de a-l trimite într-un război pentru care nu este pregătit și pe care nici măcar nu și-l dorește. Da, este adevărat că, pentru miliardarii lumii, războiul poate oferi anumite beneficii, dar cei care merg la luptă pe front de ce beneficii dispun, ei, care sunt mințiți că se sacrifică pentru țară? Nicio țară nu le-a cerut vreodată așa ceva! Indiferent de locul sau perioada în care se află aceasta. De cele mai multe ori, țara nu are nimic de câștigat.
În perioadele de război, o țară este doar scena luptei. Afacerile importante, în schimb, se întâmplă în spatele ei, după cortină. Și totuși, doar personajele secundare au de suferit atunci, nu protagoniștii.
„Doar omenia mai poate schimba omenirea”, dar „omenirea trebuie să pună capăt războiului, astfel războiul va pune capăt omenirii”, după cum spunea și Kennedy. Deoarece ,,nu a existat niciodată un război bun și o pace rea” (Benjamin Franklin).
ANTONIA BODIU
Acest text, ilustrând un eseu argumentativ pornind de la un citat, a ajuns la noi prin amabilitatea dlui Alexandru Popoviciu, profesorul de Limba română al Antoniei Bodiu, căruia îi mulțumim.