GIULIA: Cât se poartă mărțișorul

Ziua de 1 Martie este cunoscută ca Ziua Mărțișorului, în care băieții dăruiesc fetelor mărțișoare. Acest obicei are o bogată încărcătură comercială, care în zilele noastre o depășește pe cea tradițională.

Această tradiție începe de la o legenda în care se spune că „odată soarele soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un un sat. Zmeul cel rău, văzând ca a luat chipul unui tânăr, l-a rapit si l-a închis într-o temniță, provocând suferință întregii naturi. Se spune ca râurile au incetat sa mai curgă, păsările nu mai cantau, până nici copiii nu mai râdeau.

Nimeni nu stia ce sa facă, până când un tanar voinic s-a hotarat sa il infrunte pe zmeu si sa elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avand puterea multora dintre pamanteni. Calatoria tanarului a durat trei anotimpuri – vara, toamna si iarna. Spre sfarsitul iernii, acesta a gasit castelul zmeului si s-au luptat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat.

Slăbit si grav ranit, tânărul a reușit să ajungă până la temnița soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sangele acestuia curgand pe zapada alba. Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primarii, umpland de fericire inimile pamantenilor.

De atunci, tinerii Împletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tânărului voinic. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

Tradiția spune ca mărțișoarele se poarta pana când înfloresc trandafirii. În unele regiuni mărțișorul se poarta chiar și până după Florii.

Se mai spune că, atunci când un mărțișor este aruncat după o pasăre, purtătorul va fi ușor precum pasărea.

GIULIA ȘANDOR

GIULIA ȘANDOR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: