Odată cu apariția pandemiei, a început și declinul multor afaceri, acestora distrugându-li-se orice șansă de a evolua. Unul dintre cele mai afectate domenii a fost și încă este domeniul HORECA.
În acest sens, am luat legătura cu doamna Adriana Crișan, care deține unul dintre cele mai cunoscute localuri din Oradea, Restaurantul Ciuperca, domnia-sa având generozitatea de a ne răspunde câtorva întrebări.
Care au fost măsurile luate în urma pandemiei?
După cum știm cu toții, sectorul HORECA a fost în acești ani pandemici unul dintre cele mai afectate din domeniul ospitalității. Specialiștii au evoluat pierderile din acest domeniu între 35%-70%. Ca măsuri, la început, în perioada stării de urgență, s-a decis închiderea tuturor spațiilor de tip HORECA, ceea ce a dus la trimiterea angajaților în șomaj tehnic, pe perioade nedeterminate, neștiind la momentul acela cât va dura.
Ce schimbări au fost făcute la nivelul angajaților?
Nu am concediat niciun angajat în perioada pandemiei, dar din lipsa veniturilor stabile și decente, o parte dintre ei s-au reorientat spre alte domenii care nu au fost închise. Cealaltă parte a rămas în șomaj tehnic, așteptând să revenim la activitate.
Statul a contribuit cu ajutor în acest sens?
Statul a contribuit cu șomajul tehnic și granturi, grant HORECA.
Cum pot fi atrași clienții odată ce au dispărut?
Fiind un restaurant destul de cunoscut în orașul nostru, nu a fost nevoie de foarte multe metode. Reclamă mai intensă pe diferite rețele de socializare, promovarea preparatelor noi, prețuri neschimbate, deși materia primă s-a scumpit cu 30%, cel puțin.
Ce recomandare ați face unui tânăr care acum ar dori să deschidă un restaurant?
În acest moment, este foarte dificil să găsești resurse pentru a deschide un restaurant, mai ales din lipsa de personal calificat. Oamenii din HORECA s-au reorientat pentru a putea beneficia de un venit și din păcate nu au revenit. Îți trebuie curaj, multe resurse financiare, răbdare, pricepere pe piața concurenței. E o muncă foarte grea în a reuși să deschizi și să menții un restaurant cu tot ce presupune.
În urma acestui interviu, ținem să-i mulțumim doamnei Adriana pentru timpul acordat și răspunsurile sincere, care sperăm să le fie utile tinerilor – și nu numai – ce au nevoie de informații în acest sens.
au consemnat DENISA SOTIUȚ și PAULA NEGRU