IOANA: Natură și om în coronavirus

Epidemia mondială de coronavirus a lăsat în urmă nu doar familii îndoliate și îndurerate, firme închise sau falimentare. Ceea ce pentru om a fost o tragedie, pentru natură a fost o binecuvântare. Biologul și omul de televiziune David Attenborough este vocea care susține un film documentar din 2021, ce vorbește chiar despre acest aspect paradoxal al pandemiei.

Oamenii au fost nevoiți să stea, pur și simplu, acasă, ca să nu răspândească virusul, iar unii oameni nu s-au mai simțit în locul lor; în timp ce jumătate din business-uri au căzut. Dar despre animale și natură, povestea merge în altă direcție.

Un documentar despre natură, lansat anul trecut, The Year Earth Changed, narat de
David Attenborough, în vârstă de 95 de ani, care este un prezentator a mai multe documentare științifice despre natură, ne spune cum animalele și-au extins teritoriul într-un timp foarte scurt, oamenii fiind nevoiți să stea în case.

Sursă foto: arhiva personală Ioana Iova

Balenele cu cocoașă ajunse în largul coastelor Canadei au început să comunice mai mult cu puii lor, care le-au lăsat să se hrănească, pentru a produce suficient lapte pentru puii lor. Nemaifiind milioane de turiști pe plajele din Florida, broaștele țestoase pot să se reîntoarcă în nisipurile unde s-au născut, ca să depună ouăle în liniște, rezultatul fiind creșterea populației lor, de la 40% la 61%.

La fel ca balenele, gheparzii din Africa, din Kenya, pot să-și cheme puii în liniște să se hrănească, fără să alerteze un alt animal de pradă.

În tot acest timp, poluarea aerului s-a redus, aerul a devenit mai curat, astfel încât după doar 12 zile de lockdown, un tânăr din Jalandhar, India, a putut vedea munții Himalaya, care erau ascunși sub o perdea de poluare, pentru prima dată după 30 de ani, natura reglându-se la cursul ei normal, în doar 12 luni de pandemie.

Aceste observații ne spun că animalelor le merge acum mai bine, dar putem să creăm modalități în care oamenii să trăiască în pace cu natura. Documentarul spune mult mai multe și îl recomand pentru toți pe care îi interesează natura.

Personal, eu cred că animalelor le este mai bine fără noi, dar pe de altă parte și omul se trage din natură. Ea face parte din noi, la fel ca restul viețuitoarelor, chiar dacă pe unii oameni nu îi interesează deloc animalele sau natură.

Noi însă trebuie doar să ținem seama de ea, pentru a putea trăi împreună.

Producție: Apple, an lansare: 2021, durată: 47 de minute

IOANA IOVA

IOANA IOVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: