Încă un + (plus) pentru Colegiul Național „Onisifor Ghibu”

Un plusvaloare se adaugă acestei instituții cu fiecare activitate făcută pentru cei implicați  direct în procesul educațional (elevi și profesori deopotrivă), dar de care beneficiază indirect întreaga comunitate, prin creșterea semnificativă a actului didactic oferit de această școală.

Vorbim, cu alte cuvinte, despre Conferința de încheiere a proiectului Erasmus+, „Our digital classroom”, un proiect cu finanțare de 43.585 euro, pe care școala l-a început în 2019. Dintre obiective putem aminti diversificarea și îmbunătățirea formării continue a cadrelor didactice în context digital pentru o școală europeană, reducerea și preîntâmpinarea insuccesului școlar în rândul elevilor sau creșterea prestigiului școlii la nivel local, regional, național și european. Conferința s-a desfășurat marți, 21.12.2021, în sala festivă a Colegiului, în prezența unor invitați de prestigiu, foști inspectori și actuali directori ai școlilor din orașul nostru, primiți cu căldură de colectivul profesoral al școlii-gazdă și de directorul Iulius Timar, un susținător devotat al acestor programe. 

Pentru prima dată am asistat cu toții la o conferință inedită,  interactivă, în care publicul spectator a devenit partener în oferirea feed-back-ului pentru activitățile desfășurate. Doamna profesoară Lucia Cighir, coordonatorul proiectului, un cadru didactic cu o capacitate titanică de muncă, a început prin a mulțumi tuturor celor implicați pentru munca desfășurată și efortul depus, prezentând apoi echipele care au participat  la cele patru mobilități: prima s-a desfășurat la Barcelona și a avut ca titlu “Super teachers of the 21st century”. Participanți au fost: prof.Alina Luncan, prof. Daniela Marinău, prof. înv. primar Rodica Farcaș, prof. înv. primar Adelina Fulop și prof. Lucia Cighir. A doua grupă de mobilitate s-a deplasat la Paris: prof. Luminita Fesnic, prof. inv. primar Gheorghina Lemnian, prof. inv. primar Brandusa Pintean, Ioana Sanislav si prof. inv. primar Ilie Vesa, cursul având titlul „ICT-based classes”. A urmat grupa din Malta, care a urmat pregătirea în domeniul „Flipped Classroom”, din aceasta făcând parte prof. Luminița Dubău, prof. Carmen Chiș, prof. Laura Lazar, prof. Adrian Tencuțiu, prof. Camelia Timofte și prof. Lucia Cighir. Ultima grupă de mobilitate a fost cea de la Roma, din care au făcut parte prof. Edina Andridan, prof. consilier școlar Ionela Belbe, prof. înv. primar Laura Costolaș, prof. Diana Laslău si prof. Valeriu Laslău, mobilitate cu tema „Interactive Teaching”.

Profesorii participanți au împărtășit tuturor celor prezenți din experiența acumulată, atât profesional, prin familiarizarea cu noi metode și aplicații digitale pe  care deja le folosesc la clasă, cât și personal, prin bogăția culturală pe care au câștigat-o participând la acest proiect. De departe însă cei mai avantajați sunt elevii acestor profesori dedicați, care vor avea parte de lecții mult mai atractive, digitalizate, în contexte conforme vremurilor pe care le traversăm și care se vor bucura de un real parteneriat cu profesorii de la catedră.

Adunând reacțiile cadrelor didactice participante, concluzia care se desprinde unanim este că proiectul Erasmus+ a confirmat și, mai mult, a certificat că profesorii se apropie de imaginea dascălului ideal.

Prod. DIANA LASLĂU

Prof. DIANA LASLĂU. Foto: Oana Taichş

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: