Hai să vorbim Informatică! Deci nu Erasmus+, ci Erasmus++

La disciplina Informatică, „++” este un operator; putem să spunem că realizează o operație matematică și, dacă este pus în urma unei „date”, semnifică faptul că aduce un plus de valoare la ceea ce există în acea „dată”. Am ales titlul acesta, deoarece – la ceea ce avem noi în școală – proiectele Erasmus+ aduc un plus de valoare.

Proiectul Erasmus+, Our Digital Classroom al Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea s-a adresat tuturor profesorilor din școala noastră și a avut mai multe locații de desfășurare a cursurilor. Cinci profesori din cei douăzeci care au aplicat la curs – printre care și subsemnata – am participat la cel desfășurat în Barcelona, pe o perioadă de cinci zile, din data de 12 iulie 2021 până în data de 16 iulie 2021. A fost vizată adaptarea sistemului de educație la nevoile societății noastre moderne, educarea, instruirea, formarea multiculturală şi transmiterea valorilor şi modelelor europene către noi, cursanții.

Mobilitățile din proiect – am observat eu – centrează demersurile Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea pe formarea competențelor-cheie și abilităților de viață, pe stimularea și pe dezvoltarea creativității, toate acestea pe lângă dobândirea competențelor prevăzute în acordul de formare, coroborate cu o bună utilizare a limbii engleze. Noi, cursanții, am devenit competenți în a deține și utiliza informația, deschiși spre schimbare și spre înțelegerea și respectarea valorilor socio-culturale ale unei societăți europene prin contactul direct cu aceasta și realizarea sarcinilor zilnice de la curs.

Pe plan profesional, prin mobilitate am experimentat un model de învățare, o practică inovativă; astfel, la revenirea în țară voi utiliza în procesul de predare-învățare-evaluare cele însușite acolo. Amintesc câteva teme studiate: How teachers can be leaders and models for the digital learners; Tips for Creating Interactive Presentations; Benefits of Having Interactive Components in Your Presentation; Build Your Own Version of Interactive Presentations for Your Next Lesson; How Stem Lessons Help Teach, PhD Kids Productive Teamwork; STEAM Activities in Elementary Classrooms; The Most Important 21st Century Skills for Teachers.

Am revenit în țară cu aplicații care îmi vor servi ca model. Proiectul a adus schimbări pentru mine și în ceea ce privește abordarea planificării activităților la clase.

Am concluzionat mai multe impresii generale la revenirea în țară. Proiectul Erasmus+ s-a dovedit a fi benefic din punct de vedere personal, prin intermediul experienței de a vizita Spania și de a asimila cultura țării. Organizarea a fost inedită, iar fiecare aspect al stagiului nostru a fost bine gândit. Faptul că am avut ocazia să experimentez un curs într-o țară străină cu o tematică inedită reprezintă o experiență foarte valoroasă pentru mine, ca dezvoltare profesională.

Uitându-mă înapoi la experiența pe care acest proiect mi-a dat prilejul să o trăiesc, pot spune ca aceasta este într-adevăr unică. În primul rând, cred că un astfel de proiect te pune față în față cu condiții neobișnuite și îți aduce un grad ridicat de responsabilitate. În Spania, pe lângă faptul că am avut contact direct cu o nouă cultură, cu o nouă limbă, noi tipuri de mâncare și un nou stil de viață, am avut și oportunitatea de a învăța alături de profesioniști. Am avut astfel ocazia să învățăm, să lucrăm în echipă.

Ineditul pe care această călătorie profesională ni l-a adus este prezent și în contactul cu o țară străină. Am văzut aspectele care aseamănă România de Spania și cele care le deosebesc. Am vizitat orașul Barcelona, unde am admirat arhitectura și culorile specifice, am gustat din mâncăruri tradiționale și, nu în ultimul rând, am intrat în contact cu oamenii țării, care sunt extrem de calzi și prietenoși.

Toate aceste experiențe profesionale, îmbinate cu cele de natură culturală deopotrivă, au făcut din această călătorie, pe baza proiectului Erasmus+, să fie un timp de neuitat.

Programul Erasmus+ oferă școlilor implicate oportunități și experiențe unice.

A fost o experiență de neuitat! Vreau să o repet!

Prof. ALINA IOANA LUNCAN

Sursă foto: arhiva personală Alina Luncan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: