„Pentru acest lucru sunt veșnic recunoscătoare sufletului meu”

Săptămâna trecută s-au afișat rezultatele la Bacalaureat și, odată cu ele, s-au sfârșit și emoțiile elevilor și ale părinților. Indiferent de note sau de rezultate, cu siguranță acest examen oferă o radiografie a modului în care alegem să ne gestionăm emoțiile, stările, timpul liber și activitățile pe care le avem în responsabilitate.

Pe parcursul celor patru ani de studiu, liceenii au avut de muncit, iar rodul muncii l-au putut vedea în momentul în care rezultatele de la examenele de Bacalaureat au fost publicate. Un exemplu demn de urmat îl reprezintă Maria Bodiu, proaspătă absolventă a Colegiului Naţional Onisifor Ghibu. După multă trudă şi mult efort intelectual, Maria a reuşit să obţină la examenul de Bacalaureat media 10, o performanță într-adevăr deosebită.

În cele ce urmează, vă vom prezenta povestea absolventei de nota 10 de la Ghibu, Maria Bodiu.

MARIA BODIU

Maria a studiat pe parcursul celor patru ani de liceu la profilul Filologie – Intensiv Engleză din cadrul Colegiului Naţional Onisifor Ghibu. Ea mărturiseşte că a optat pentru acest profil datorită faptului că mereu a fost atrasă de scris, citit și de tot ceea ce umanul reprezintă.; „Mai precis, a scrie cuvinte pe hârtie și a le picta în suflet este o artă nemuritoare, este ceea ce m-a definit și mi-a adus numeroase realizări până în clipa prezentă. De accea am ales acest profil: pentru că mi-a oferit posibilitatea de a mă forma armonios, fie din punct de vedere intelectual, cât și spiritual, iar pentru acest lucru sunt veșnic recunoscătoare sufletului meu, care a făcut decizia potrivită la momentul oportun.”

A picta

cuvinte

în suflet

reprezintă

o artă

nemuritoare

Ţinând cont de faptul că pentru o bună perioadă cursurile s-au susţinut online, Maria mărturiseşte faptul că nu i-a fost greu să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat. Din contră, situaţia a impulsionat-o mult mai mult să se dedice învățatului și să privească viața ca pe o oportunitate de a face față schimbărilor.

Întrebată fiind ce i s-a părut cel mai greu la şcoala online, ea ne declară că, nefiind față în față cu profesorii, dificultatea înțelegerii materiilor a crescut într-o oarecare măsură: „Școala online implica mult mai mult decât prezență online, ci și prezența totală, sufletească și intelectuală, implicarea, atenția, răbdarea, dar și motivația de a face față oboselii acumulate în urma participării în fiecare zi la șase sau chiar șapte ore de studiu intens.

Sursă foto: arhiva personală Maria Bodiu

Când vine vorba de mentori, Maria se declară recunoscătoare tuturor profesorilor care au contribuit la formarea sa. Ei au fost și vor rămâne călăuzitori ai drumului său prin viață.

Din punctul de vedere al Mariei, cheia succesului constă în perseverență, dedicare și multă muncă. Toate acestea au concurat în obținerea notei ei de la Bacalaureat.

Maria ne-a declarat că gradul de dificultate al subiectelor celor trei probe a fost unul mediu, raportându-ne la modul în care s-a desfășurat școala în anul acesta: „Nu au fost dificile, necesitau doar multă atenție, precizie și, bineînțeles, cunoașterea lecțiilor.”

Nu a apelat niciodată în anii de școală la ore particulare, considerând că se poate învăța și fără acestea. I-au fost mai mult decât utile orele desfășurate la clasă și cele de pregătire acordate de profesori, tot în cadrul programului școlar.

În toată perioada de dinaintea examenului maturităţii, Maria a simțit un întreg amalgam de sentimente: pozitive și negative. Ce a afectat-o la început era faptul că se manifestau succesiv și persistau destul de mult. A durat ceva timp până să învețe să le stăpânească, dar, cu mult calm și multă stăpânire de sine, a reuşit.

Maria îşi doreşte din suflet să devină profesor de Limba și literatura română, dar și cu specializare în Engleză, pentru a oferi și viitoarelor generații șansa de a vedea în învățământ libertatea deplină de a-și trasa drumul în viață.

Sursă foto: arhiva personală Maria Bodiu

În final, Maria îi sfătuieşte pe toţii liceeni să creadă în ei, să lupte pentru ceea ce își doresc, să fie perseverenți și muncitori, iar roadele vor fi pe măsura efortului depus.

Îi mulțumim Mariei Bodiu pentru că a acceptat să ne vorbească despre reușita sa la examenul maturității. Nouă nu ne rămâne decât să îi urăm mult succes pe mai departe. Fiți cu ochii pe LOGO Paper, deoarece urmează un nou material, de această dată cu Andreea Filimon, a doua zecistă de la Ghibu, una dintre cei cinci zeciști din județul Bihor.

MARIA PAŞCALĂU

MARIA PAŞCALĂU

MARIA PAȘCALĂU ESTE ABSOLVENTĂ A LICEULUI TEORETIC ONISIFOR GHIBU ORADEA, PROMOȚIA 2019, SECȚIA FILOLOGIE – INTENSIV ENGLEZĂ, CLASA PROF. SÁNDOR LILLA ÁDEL, ÎN PREZENT STUDENTĂ ÎN ANUL III LA FACULTATEA DE JURNALISM DIN CADRUL UNIVERSITĂȚII DIN ORADEA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: