După cum bine știm, 70% din suprafața planetei este acoperită de apă. Din nefericire, doar 3% este potabilă și ⅔ din total sunt înghețate, lăsându-ne doar cu ⅓ din apă potabilă disponibilă uzului uman.
Dacă sună că un dezastru pe cale să înceapă, este din pricina faptului că acesta este cazul. Încălzirea globală și cererea în creștere pentru apă ne seacă de această resursă vitală cu rapiditate.
Orașul Mexico și-a secat lacul pe care a fost fondat pentru a face loc clădirilor, iar acum cei 20 de milioane de cetățeni au de suferit o criză a apei.
Cape Town din Africa de Sud este un alt exemplu. În 2017, orașul a întâmpinat o criză a apei și a devenit prima zonă metropolitană care să înceapă o numărătoare către ziua zero – ziua în care vor rămâne fără apă. Acest lucru a fost prevenit, datorită unei mișcări de urgență a cetățenilor.
Conform unui studiu al Națiunilor Unite, în 2025 peste două treimi din populația lumii va trăi în condiții cu deficit de apă, lucru care ar putea lăsa fără case peste 700 de milioane de oameni. Iar dacă lucrurile continuă așa, în 2040 majoritatea lumii nu va fi capabilă să-și satisfacă cererea de apă pe tot anul.
Până acum au avit loc 30 de conflicte pentru surse de apă, iar acest număr va crește drastic în următorii ani, lucru susținut până și de vicepreședintele SUA.
În orașul nostru, conform oradeaindirect.ro, în ultimii ani apă potabilă s-a scumpit cu 30 de bani pe metru cub de apă, la nivel local.

Prof. Mirela Baciu, alături de subsemnatul, Andrei Sîrb. Foto: Alex Popa
Am avut plăcerea de a discuta cu doamna profesoară de geografie Mirela Baciu, care ne-a oferit o declaratie pe acest subiect: „Lipsa apei dintr-o regiune poate duce ușor la tensiuni, conflicte sau chiar dispute militare. Criza apei dulci afectează o jumătate din numărul oamenilor de pe Terra și multe ecosisteme ale Planetei. Paradoxul situației prezentate este însă că acolo unde apa e suficientă e irosită, iar acolo unde e mai prețioasă ca aurul, oamenii se războiesc pentru supraviețuire. Conform Comisiei ONU, 40% dintre țările lumii se află în zone unde lipsa apei constituie o problema semnificativă.”
Foto: Alex Popa
Care ar fi soluțiile imediate?
„Conform globalizării, reducerea poluanților din apă, aer și sol, înlocuirea hidroenergiei cu alte alternative, precum energia solară sau eoliană, oprirea defrișărilor masive și nu în ultimul rând conștientizarea populației Terrei pentru o dezvoltare durabilă”, a precizat dna prof. Baciu.
ANDREI SÎRB, ALEX POPA