După cum cred că urmăritorii materialelor mele o știu deja, sunt pasionat auto. Am decis ca să renunț la cariera de polițist pe care doream să o urmez și să încep o carieră în domeniul de care sunt fascinat, în care nu voi simpți oboseala și nici stresul de a merge la serviciu.
Am hotărât că mi-ar plăcea foarte mult să devin mecanic, iar în viitor chiar să îmi deschid propriul meu atelier auto. Am să îmi continui studiile la TCM (Tehnologia Construcțiilor de Mașini) din Oradea, iar dacă se va putea, având în vedere starea pandemiei, am plănuit ca în vacanța de vară din facultate să merg în America, prin programul Work and Travel, pentru că mi se pare o idee foarte interesantă, iar banii pe care îi voi obține îi voi păstra pentru viitorul meu atelier.

Am avut ocazia sa fiu ucenic la service-ul Doraven din oraș, un service foarte mare. În hala unde se reparau mașinile erau cinci elevatoare și două canale. Service-ul are și o hala specializată pentru reglajul direcției și pentru ITP (inspecția tehnică periodică). Am descoperit locul unor componente de care știam; la unele modele erau foarte simplu amplasate, comparativ de cum mă așteptam.
De exemplu, a trebuit să îl ajut pe colegul meu, Alex, care este mecanic profesionist si electrician auto, cu un EGR la un BMW Sera trei, modelul 320, N57, cu distrbuția amplasată spre habitaclu. Surprinzător pentru mine a fost faptul că am avut acces foarte ușor la EGR. Și mai surprinzător a mai fost faptul că nu mă așteptam să arate așa:
Am avut și ocazia a schimba o pompă de ambreiaj la un Opel Astra H, modelul cu capacitatea cilindrică de 1.6l. Prinderea acestei pompe de ambreiaj este destul de ciudată, în habitaclul mașinii, sub pedala de ambreiaj, și am avut acces destul de greu la aceasta pentru a o demonta.
Alături de Alex, am reușit să facem din trei motoare unul bun, pentru un Mercedes Sprinter de 2.4l capacitate cilindrică.
Alex m-a lăsat să schimb fără ajutorul său bujiile de la un Volkswagen Polo cu o capacitate cilindrică de 1.2l, motor care este în trei pistoane și automat, având trei bujii.
Am mai avut și alte intervenții asupra altor mașini, dar o să vi le povestec într-un material viitor.
A fost o experiență foarte placută. Singurul dezavantaj deocamdată este ca încă nu cunosc foarte bine cheile pentru crichet, dar întrucât să am o carieră în acest domeniu, sunt sigur că mă voi acomoda cu ele.
EMANUEL GAVRILĂ