ANDREEA & ANDREEA: Respiră fără mască la orele de sport!

Conform Edupedu, o nouă propunere de modificare pentru ordinul comun cu reguli al școlilor ar fi neutilizarea măștii de protecție în timpul orelor de sport, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. 

     Purtarea măștii ar fi necesară doar de la vestiar până la locul unde se desfășoară activitățile sportive. 

În unele țări precum Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda și Suedia nu se solicită purtarea măștii de protecție în orele de sport, însă în Italia purtarea măștii ești obligatorie în timpul orelor de educație fizică, această decizie fiind în curs de actualizare. 

Sursă foto: arhiva personală Andrada Sala

În țara noastră, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli prevede purtarea măștii de către toți elevii și profesorii în toate activitățile din și de la școală, inclusiv în timpul orelor de educație fizică și sport.

  Dacă doriți să citiți declarația integrală a ministrului  Educației, Sorin  Cîmpeanu, găsiți mai multe informații pe Edupedu.

Am solicitat opinia unui profesor  în legătură cu nefolosirea măștii in timpul orelor de educație fizică, și anume a doamnei profesoare Andrada Sala.

Prof. ANDRADA SALA. Sursă foto: arhiva logopaper.com

Q & A

 Cum se vor desfășura orele de sport?

Prof. ANDRADA SALA: Ora de educație fizică a suferit ușoare modificări din pricina acestei pandemii.  Utilizarea materialelor sportive deocamdată nu este permisă, deci nu putem vorbi despre jocuri sportive, cu toate că acestea erau , sunt sigură, preferate de majoritatea elevilor.  În prezent ne axăm  pe dezvoltarea  fizica armonioasă a elevilor și pe diverse probe din atletims, specifice grupei  de vârstă. Atât cât ne permite vremea ora o vom desfasura afară, cu respectarea distanțării fizice.  Dezinfecatrea mâinilor se va face la începutul și sfârșitul orei. Deocamdată masca este obligatorie pe parcurusl orei chiar dacă suntem in aer liber.  

Credeți că elevii sunt în siguranță fără purtarea măștii? 

Prof. ANDRADA SALA: Da, cred că elevii sunt în siguranța dacă  pe parcursul orei nu folosesc masca – desigur, cu condiția ca ora să se desfășoare în aer liber și este respectată distanțarea fizică.

Cum se desfășoară orele de sport online? 

Prof. ANDRADA SALA: Ora de sport online sunt sigură că este o adevărată  provocare pentru fiecare dintre noi, atât cadre didactice, cât și elevi. Este nevoie de multă  creativitate pentru a reuși să ții  o oră de educație fizică online. În ceea ce mă privește, am încercat să fac aceasta oră cât  mai plăcută și interesantă, să respect programa școlară, dar sunt conștientă de faptul că acasă nu e  tot una cu la școală. Diferența dintre ora de sport si celelalte materii este că la sport, ca să poți face ceva, ai nevoie în primul rand de spațiu, de care nu toată lumea dispune. Nu punem la socoteală vecinii… Este foarte interesant să ai spor la ora 8 dimineața, oricât ne-am strădui să lucram în liniște, sigur, indirect, și vecinii sunt prezenți cu noi la oră.  „Ne distrăm”, cum îmi place mie să le spun elevilor.

au consemnat ANDREEA MOZA, ANDREEA GHERLE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: