GEORGIANA: Unde se duc de Crăciun oamenii care nu au familie

Pot spune că foarte puține cărți reușesc să mă șocheze sau surprindă într-un mod pozitiv. Cred că aceasta este una dintre cele mai intense și pline de suspans cărți pe care le-am citit de multă vreme încoace.

Prieten imaginar începe cu dispariția lui Christopher, un băiat dislexic din orașul Mill Grove, care nu mai este de găsit. Timp de o săptămână, acesta dispare în întunericul pădurii și, în momentul în care este găsit, nimic nu mai este la fel. Susține că în tot acest timp a vorbit cu un domn foarte amabil care a avut grijă de el. Deși este clar afectat de dispariție, Chris nu este fizic rănit, însă nu își mai amintește nimic din ce a făcut în acea săptămână. Singurul lucru pe care îl știe clar este că a auzit o voce care l-a ghidat și că aceasta îi spune obsesiv să construiască o casă într-un copac. Dacă nu face acest lucru, tregedia va lovi orașul său și o să îndure consecințe grave pentru mama sa.

Universul creat de Stephen Chbosky este mind blowing și extrem de bine documentat, îmbinând mai multe stiluri și teme: religia, horror și supernatural. În plus, un lucru extrem de wow este modul în care a creat lumea imaginară a lui Chris și cum a construit intriga în jurul ei, dar și în interiorul ei. Acesta este mănat de un scop nobil și vrea să salveze pe toată lumea, lucrurile pe care le face fiind clar în acel scop. Este atât de nevinovat, încât ți se rupe sufletul. 

Ceea ce m-a atras la autor este modul în care te transformă într-un Chris, pentru că ajungi și tu să ai probleme de a diferenția realitatea de lumea imaginară. Descrie foarte bine locurile și țese atât de frumos această lume, încât de multe ori stai să te gândești puțin și să reiei o frază, pentru a vedea dacă ai înțeles bine sau nu.

Practic, Stephen aduce într-o variantă modernă lupta veșnică dintre bine și rău și te lasă să decizi de partea cui vrei să te alături, fără să îți dea indicii clare. Deși cartea este un monstru, nu există momente de plictiseală sau momente extra. Totul este bine gândit și construit, cu etape clare, care trebuie parcurse de cititor. 

Iată unul dintre fragmentele care m-a impresionat și pe care aș vrea să îl menționez aici:

Mami? zise. Unde se duc de Crăciun oamenii care nu au familie?

Depinde. Unii se duc la prieteni în vizită. Alții la biserică.

Mi-a plăcut așa mult acest citat… Ați asociat vreodată mersul la biserică cu un om care nu are familie și care de Sărbători nu are o altă „persoană” cu care să se conecteze și în care să regăsească o anumită căldură?

Călătoria propusă de Stephen Chbosky nu este una lină și ușor de parcurs. Destinația pare construită în jurul rezultatului luptei dintre cele două forțe, dar călătoria este plină de pericole, situații înfricoșătoare, umbre și întuneric. Nu a fost mereu o călătorie ușoară. Nici din punct de vedere al lecturii, nici din punct de vedere al manevrării cărții (foarte greu de ținut).

Cele opt sute de pagini sunt pline de întrebări, de situații înfiorătoare și de detalii care fac fiecare fir de păr să stea în poziția de drepți.

GEORGIANA BERINDE

GEORGIANA BERINDE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: