DALIA & SORENA: Ghibu într-un proiect IT internațional

Deși activitățile școlare par să între intr-un impas, datorită generalizării sistemului online, există mulți profesori care continuă să fie creativi și foarte activi pe plan educaționali.

Doamna Alina Luncan, profesoară de informatică, ne-a vorbit de curând despre un proiect internațional cu specific informatic, în calitate de inițiator al acestuia. 

Innoschool este un proiect european finanțat pe axa Interreg (Danube Transnational Programme). Proiectul are unsprezece parteneri din nouă țări. Partenerii din România sunt Cehia European pentru Integrarea Socioprofesională ACTA și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Bihor, iar țările incluse în proiect sunt Cehia, Bulgaria, România, Bosnia-Herțegovina, Serbia și Moldova.

Data de lansare a acestui proiect a fost 1 septembrie 2018, cu finalul în data de 31 august 2021.

Proiectul Innoschool – Consolidarea inovației sociale și a competențelor antreprenoriale la elevii de liceu prin inițierea unui nou sistem de învățare este susținut financiar prin Programul Dunărea. 

„Innoschool le propune elevilor de liceu un sistem inovativ de învățare centrat pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale printr-o ingenioasă sinergie între practici și metoda tradițională de predare și activități digitale, socializare online și competiții interșcolare. Această nouă inițiativa pedagogică va fi rezultatul unui proces participativ de elaborare a unui sistem inovativ de învățare, prin valorificarea expertizei celor unsprezece parteneri ai proiectului , dar și prin ateliere de lucru, consultări publice și acțiuni comune cu factori de decizie, pe tot parcursul implementării proiectului” . 

Doamna Corina Mocan, inginer de sistem, se numără printre cei care susțin pe partea logistică și tehnică proiectele de informatică ale Colegiului Onisifor Ghibu, veghind la funcționarea și optimizarea rețelei de  calculatoare a instituției. In acest proiect, domnia-sa este responsabila de realizarea de publicatii online (LOGO TIMES si Paperless), ambele publicatii intergistrate la Biblioteca Nationala a României.

Școala noastră a aplicat la apelul partenerilor din România, pentru a face parte din grupul țintă și a fost selectată împreună cu alte zece școli. Din colegiul nostru participă opt echipe a câte cinci sau șase elevi, șase echipe sunt din clasa XI C, specializarea Matematică – Informatică Intensiv Informatică și două echipe din clasa X C de la aceeași specializare. Elevii vor desfășura jocuri online, competiții, iar profesorii participanți au beneficiat deja de un training.

PETRU MADA

Un elev din colegiul nostru, participant în proiect, este Petru Adrian Mada din clasa XI C, care ne-a mărturisit: „Părerea mea despre acest proiect este că mă va putea dezvolta personal, antrenându-mi calitățile, câştigând mai multă experienţă de muncă în echipă si aflând căt de important este să crezi şi să colaborezi cu alţi oameni de încredere.

Consider ca acest proiect are multe părți interesante, dar una dintre ele este aceea ca poti lucra in echipa si sa împarți ideile si părerile cu oameni super de treabă.

Am ales sa intru in acest proiect deoarece îmi place sa fiu cooperant si să încerc lucruri pe care nu le am mai făcut înainte.” 

DALIA MOȘUȚ, SORENA ȘANTA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: