LAVINIA: Între iubire și moarte

Ce ai alege între iubire și moarte? Să simți iubirea pentru o zi, să trăiești acea zi din plin, să simți persoana iubită, să o poți strânge în brațe sau să mori fără a trăi acest sentiment unic, fără a trăi iubirea, fără a ști cum e acel moment când poți să îmbrățișezi persoana iubită?

O alegere extrem de dificilă, care te pune serios pe gânduri. La fel cum m-a pus și pe mine pe gânduri acest roman extraordinar.

lavi01

LAVINIA SABO

La cinci pași de tine este un roman de dragoste în care este descrisă o formă de iubire supremă.

Cei doi tineri care trăiesc această poveste de dragoste sunt sortiți să nu se poată atinge niciodată – orice apropiere la mai puțin de șase pași i-ar aduce pe ambii în pericol de moarte.

„Pentru prima dată simt întreaga povară a fiecărui centimetru, a fiecărui milimetru din cei cinci pași dintre noi. Îmi strâng puloverul mai aproape de corp și întorc privirea spre teancul de saltele de yoga din colț, încercând să nu dau atenție faptului că distanța aceasta va exista întotdeauna.”

Să te gândești mereu că între tine și persoana iubită există o barieră pe care nu o poți trece e greu, dar dacă a forța trecerea acestei bariere înseamnă uciderea persoanei iubite, ea devine de netrecut.

Stella și Will sunt doi tineri care suferă de fibroză chistică, o boală genetică teribilă, care îi obligă să-și petreacă mare parte din viața lor în spitale, înconjurați de aparate ce-i ajută să respire.

Cea mai importantă condiție pentru cei care suferă de această boală, dincolo de medicamente, este de nu a avea niciodată contact fizic cu alt bolnav de fibroză chistică, deoarece apropierea a doi bolnavi poate duce la moartea amândurora; chiar și o simplă atingere poate provoca moartea lor. Distanța de siguranță între ei trebuie să fie mereu cel puțin șase pași.

Speranța celor infectați cu această boală se bazează pe posibilitatea de a primi plămâni noi, prin transplant, dar asta nu este sigur, deoarece listele de așteptare sunt lungi și ocaziile de a ajunge la unii perfect compatibili sunt puține. Nici transplantul de plămâni nu garantează vindecarea de fibroză chistică, ci doar prelungirea duratei de viață cu câțiva ani.

Stella este o fată optimistă, hotărâtă să înfrunte boala, care respectă toate tratamentele și are chiar un vlog unde încearcă prin filmulețe simpatice să încurajeze și alte persoane care suferă de aceeași boală ca și ea. Viața ei programată și organizată este răvășită când în spital îl întâlnește pe Will.

Will se dovedește foarte rapid interesat de farmecul ei feminin, în pofida imposibilității de a dezvolta o relație romantică.

Will, care suferă de aceeași boală ca și Stella, este pasionat de chestii artistice și are o mulțime de idei extravagante, e un băiat care își dorește să își trăiască viața intens și abia așteaptă să împlinească 18 ani, pentru a putea face ceea ce își dorește.

Stella și Will sunt extrem de diferiți și au modalități diametral opuse de a-și aborda problemele. Ea își hrănește speranța și își acumulează energia din convingerea că face tot ce este nevoie, într-un mod cât mai conștiincios. El este nonconformist, un spirit liber, care vrea să se simtă viu și să trăiască fără iluzii și fără limite.

În pofida faptului că sunt diferiți, cei doi se simt tot mai atrași unul de celălalt, cu fiecare peripeție spitalicească, cu fiecare ieșire neautorizată pe acoperiș, cu orice tratament pe care ea îl convinge pe el să-l urmeze.

Cu cât dragostea lor crește, cu atât simt mai crâncen cât de greu este să fie nevoiți să păstreze distanța, să nu se poată îmbrățișa sau măcar consola printr-o atingere, nu numai pentru binele propriu, dar și al celuilalt.

Cei doi se întăresc reciproc, dar devin dependenți sufletește unul de celălalt, într-o dragoste imensă, ce pregătește o durere sfâșietoare atunci când ceva inevitabil va rupe legătura lor.

La cinci pași de tine este o poveste romantică a unei relații tragice cu final anunțat, dar și o poveste de dragoste plină de speranță care înfruntă destinul.

Această carte are în centru povestea de iubire imposibilă dintre Stella și Will, iar în jurul acesteia gravitează relațiile de prietenie, povești de familie ale fiecăruia și instinctul de supraviețuire, care există chiar și în viața celor care se nasc pregătiți să moară.

Fiecare dintre noi știm că la un moment dat vom muri, nimeni nu este nemuritor, dar când trăiești încă din copilărie cu această certitudine, că tu nu vei avea o viață normală și vei muri destul de tânăr, oare cum decizi să trăiești , intens sau având grijă la fiecare respirație? Iar când te îndrăgostești, lucrurile se complică și mai tare. Condamnat la iubire sau la moarte?

Recomand tuturor această carte care m-a lăsat fără cuvinte. Iubitorii de filme pot urmări filmul Five Feet Apart.

Cartea La cinci pași de tine este scrisă de Rachael Lippincott și Miki Daughtry. Numele original al cărții este Five Feet Apart, iar traducerea în limba română a fost făcută de Adriana Bădescu.

lavi02

Foto: Lavinia Sabo

Cartea are 288 de pagini, a ieșit la Editura Litera și o puteți achiziționa de pe www.libris.ro, www.elefant.ro, www.carturesti.ro

LAVINIA SABO

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: