ALEX & BIANCA: În rugăciune fără grabă

Doamna profesoară Antonela Ferche Buțiu a avut amabilitatea de a ne împărtăși câteva activități ale sale din această perioadă.

antonela ferche butiu01

ANTONELA FERCHE BUȚIU

„În primele zile de la începerea pandemiei, odată cu instaurarea crizei, m-am impacientat, nu aș putea să mint. Când am văzut la știri impactul virusului asupra omului, grozăviile ce se vehiculau, recomandările de atunci, de a sta acasă și apoi restricțiile de a circula, cu toții, cred, psihologic, am fost afectați într-o mare măsură.

Mai ales când ai și copii destul de mici, primul gând îți este la ei, la sănătatea lor și la sănătatea ta, și se instaurează acea frică – cine s-ar îngriji de copilul tău, daca ție ți s-ar întâmpla ceva?

De aceea de la început am respectat cu strictețe recomandările autorităților, am fost un cetățean responsabil, căruia-i pasă, ce stă acasă dintr-o mare conștientizare a rolului și efectelor inacțiunii sale. Am încercat să mă autosugestionez că totul va fi bine, am încercat să găsesc partea bună a lucrurilor din toată această perioadă și, cu toată tristețea și confuzia care ne-au înconjurat, mi-am propus să iau lucrurile așa cum vin și să mă gândesc la lucruri frumoase. Funcționează!

Nu m-am mai uitat la știri decât foarte rar și mi-am canalizat atenția spre lucruri care îmi ridicau moralul și starea de spirit.

Personal, izolarea la domiciliu, am primit-o ca pe o șansă de a-mi încărca bateriile, a petrece timp atât de râvnit acasă, alături de cei dragi mie, de familia mea. Și astfel am câștigat acest timp, pe care până acum nu l-am avut, ca să mă pot bucura de căminul nostru, de curtea mea superbă, de grădina mea, plină de verdeață, flori, pomi fructiferi, am câștigat timp ca să pot citi în voie cărțile preferate, ca să mă pot ruga fără grabă, să pot savura o cafea în tihna casei mele, avându-i alături pe cei dragi sufletului meu.

Pe de altă parte, cu toate că am trăit această izolare la domiciliu, am continuat interacțiunea socială pe rețelele de profil și prin orele organizate online, am lucrat de acasă, cu cursanții mei de la Școala de Arte Francisc Hubic, acolo unde sunt profesor la catedra de canto muzică populară. Am și realizat alături de aceștia un proiect de suflet, intitulat Totul va fi bine, în semn de solidaritate cu neamul românesc și, cu gândul la cei apropiați, lansându-l la ceas de sărbătoare, în ziua de Paști, pe rețeaua de socializare Facebook.

Am ales o piesă celebră și sugestivă, Dă, Doamne, pă lume bine, a îndrăgitei interprete Viorica Flintașu. Am ales piesa pentru mesajul pe care îl transmite: «Dă, Doamne, pă lume bine / Și pă neamu’ meu îl țâne / Dă, Doamne, bine cu caru’ / Să nu ni să stângă neamu’”, deoarece crezul țăranului înțelept din toate timpurile a fost acela că, cu înțelegere, credință și unitate, se poate trece peste toate greutățile.

Ne-am gândit să ne unim în gând și în simțire cu toții cei ce îndrăgesc cântecul popular și să le aducem în suflet un plus de încredere, în aceste momente de cumpănă pentru noi toți.

antonela ferche butiu02

Sursă foto: arhiva personală Antonela Ferche Buțiu

În proiect i-am implicat în primul rând pe doi colegi, fără de care nu îl puteam realiza, profesorul și dirijorul Liviu Buțiu, totodată directorul adjunct al acestei instituții, și pe colegul meu, prof. Antonio Sekaci, co-repetitor la clasa de canto muzică populară.

Mai apoi, cum am spus, i-am mobilizat pe cursanții din toți cei trei ani de studiu, fiecare dintre ei trimițându-mi înregistrarea audio și video realizată de către ei acasă. Aici se cuvine să aduc mulțumiri și altor doi colaboratori în cadrul acestui proiect de suflet – Adumitracesei Andrian (Jackye Adrian – Black Music Pro) și Cioargă Cătălin, care ne-au ajutat cu editarea audio și video.

M-a bucurat foarte mult când am văzut impactul acestui proiect (peste 38.000 de vizualizări, sute de redistribuiri și mii de like-uri cu mesaje de mulțumire), care a avut menirea să aducă în sufletele semenilor un plus de încredere, că totul va fi bine!

Tot ce se-ntâmplă în această perioadă de spaimă și neîncredere ne afectează, desigur, pe fiecare, din toate punctele de vedere. Cu toate că am încercat să îmi lămuresc trăirile și să rămân pozitivă în gândire, nu am stare de a face , de a crea, de a exersa și de a cânta cu tot sufletul. Situația întregii planete e una tristă și lasă amprente adânci în suflet, în starea de spirit, în felul de a fi, în a acționa. E un moment de introspecție, de întrebări, de meditație.

Pe lângă toate astea, îmi lipsesc întâlnirile cu publicul, interacțiunea artistică cu alți colegi de breaslă, îmi e dor de scenă, de emoția ce ți-o generează întâlnirea cu publicul iubitor de frumos.

Despre cum va fi mai departe, sincer, nu știu exact ce să răspund la această întrebare. Nu prea îmi permit să emit judecăți concrete asupra ce se va întâmpla mai departe. Trăiesc cu speranță, în așteptarea acelei zile când tot ceea ce este acum în lume va fi luat sfârșit sau cel puțin se va fi ameliorat semnificativ, astfel încât să putem intra în starea de normalitate.

Cert este că trebuie să încetăm să ne comportăm de parcă am fi atotstăpânitorii acestei lumi, să ne aplecăm cu mai multă atenție la responsabilitățile asupra naturii, asupra mediului, să conștientizăm că, iată, sunt situații care ne pot îngenunchea.

Sper să trecem cu bine peste această mare provocare a omenirii și să ne păstrăm curajul și nădejdea în mai bine, cei dragi mie să fie sănătoși, să ne fie bine tuturor, să putem continua cu seninătate dincolo de această criză.

antonela ferche butiu03

Sursă foto: arhiva personală Antonela Ferche Buțiu

Să punem un metru și jumătate între noi și temerile noastre cele mai profunde, între noi și gândurile pesimiste și să fim mereu la doar un pas de fericire.”

Îi mulțumim doamnei Antonela Ferche Buțiu pentru că și-a rupt din timp, pentru a ne prezenta câteva aspecte din carantina domniei-sale.

Rămâneți cu ochii pe LOGO paper, pentru a afla gândurile unei alte artiste consacrate a Bihorului!

au consemnat ALEX DAVID și BIANCA CERNEAN

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: