Postul plăcut lui Dumnezeu

Preotul Teodor Bonce a avut amabilitatea de a ne spune câteva cuvinte despre această perioadă.

„Când vorbim despre post, ne gândim la Cer, pentru că postul prin excelență este din Cer.

Acolo… Dumnezeu a poruncit protopărinților noștri să nu mănânce din pom și, prin neascultare, omul a fost alungat din locul veșniciei.

Desigur, despre post au vorbit o mulțime de oameni și el, postul, e perceput în multe feluri. Unii l-au confundat cu o dietă medicală, socotind că a posti înseamnă doar să nu mănânci tot ce provine din animal. Alții l-au socotit o apropiere de Dumnezeu și un mod de a trăi. De aceea cei din urmă au dat exemple prin propriile lor vieți, mărturisind că a posti înseamnă a-l imita pe Dumnezeu și a recuceri Cerul.

Cred că cel mai mare post e cel prin care omul îl iartă pe aproapele lui, astfel iertându-se și pe sine și iertat fiind și de Iisus.

Dacă postul a fost necesar în Rai, cu atât mai mult e necesar în afara lui. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană, așa a spus Sfântul Ioan Gură de Aur.

Postul nu poate fi încadrat în timp, dincolo de faptul că biserica a rânduit patru posturi peste an, iar pe lângă acestea, miercurea și vinerea, iar pentru cei mai virtuoși și lunea.

Postul e cel care se desăvârșește de-a lungul unui vieți de creștin. Să nu auzi, să nu vezi, să nu faci nimic din ceea ce ar putea să-l rănească pe aproapele tău e postul plăcut lui Dumnezeu.

Postul e o armă împotriva ispitelor, precum plăcerea este începutul tuturor păcatelor, așa cum spune Teofilact al Bulgariei.

Acum e foarte important să fim mai uniți  în rugăciune. Mulți uită că Hristos este deasupra tuturor bolilor. Și e foarte trist când propriii conducători îl lasă pe Hristos, de Înviere, singur, asemenea iudeilor care l-au părăsit, după ce le-a făcut atâta bine.

Parintele Teodor Bince

Părintele Teodor Bince. Sursă foto: arhiva personală

Sfântul Vasile cel Mare spune: «Dacă postul ar cârmui viața noastră, atunci viața n-ar mai fi atât de plină de plâns și tristețe.»”

au consemnat ALEX DAVID și DARIUS NICOLAE

nicolae darius si alex david

Darius Nicolae şi Alexandru David

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: