ANDREEA & DARIAN: De la Filologie la Medicină

Mulți dintre tinerii de azi se gândesc să îmbrățișeze o carieră în medicină.

Există multe specializări, dar înainte de a ajunge la un specialist, pacientul trece pe la medicul de familie.

Pe această temă am avut onoarea să-i luăm un interviu doamnei doctor Adela Cacuci, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, medic de familie la Centrul Medical din Nufărul.

IMG_6736

Dr. ADELA CACUCI

Ați știut dintotdeauna că vă doriți să deveniți medic? Cine v-a inspirat? Ce model ați avut?

Dr. Adela Cacuci: Nu am știut mereu că vreau să devin medic. La 19 ani când am absolvit liceul nu prea am știut ce vreau să fac, așa că am urmat Facultatea de Litere. Apoi, abia la 26 de ani am înțeles ce vreau să fac cu adevărat și am început Facultatea de Medicină, pe care am absolvit-o 6 ani mai târziu.

La examenul de rezidențiat am optat pentru medicina de familie din două motive și anume: primul pentru că mama e medic de familie și ea e modelul meu și al doilea motiv e că în cadrul medicinii de familie poți crea o legătură de lungă durată cu pacienții.

 

Care sunt principalele provocări întâmpinate ? Cum le faceți față?

Dr. Adela Cacuci: Principalele provocări vin din faptul că medicul de familie trebuie să cunoască o gamă largă de patologii. Un cardiolog de exemplu știe cardiologie, dar un medic de familie trebuie să știe pediatrie, cardiologie, dermatologie etc.

O altă provocare e faptul că medicul de familie consultă atât adulți, cât și copii, astfel că trebuie să cunoască tratamente și doze adecvate si copiilor.

Cum fac față acestor provocări? Prin educație medicală continuă. Pentru un medic pregătirea profesională nu se încheie cu facultatea, ci e o pregătire continua, așa că particip la cursuri și citesc ultimele noutăți medicale ce apar.

 

Care este gradul de informare a românilor cu privire la contactarea unui medic de familie, în cazul unei probleme medicale?

Dr. Adela Cacuci: Uneori, pacienții nu știu când să contacteze și când să nu contacteze un medic de familie. Dacă e o urgență adevărată de genul fractură sau accident vascular cerebral, nu ar trebui să sune medicul de familie, ci să sune direct la 112.

De asemenea, unii români sună medicul de familie în afara orelor de program pentru diverse adeverințe sau certificate medicale, dar să nu uităm că medicul de familie e și el un om care are timpul său liber.

Desigur că medicul poate fi sunat pentru probleme medicale și înafara orelor de program, dar să fie probleme medicale ce nu necesită amânare și pe care le poate rezolva medicul de familie.

 

Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, calitățile necesare unui medic de familie pentru a deveni un bun profesionist?

Dr. Adela Cacuci: Calitățile necesare pentru ca un medic de familie să devină un bun profesionist sunt determinarea, empatia, răbdarea și pregătirea medicală continuă.

 

 

„O greșeală

de traducere

sau

de gramatică

nu omoară

pe nimeni”

 

Care sunt diferențele dintre Facultatea de Medicină și cea de Filologie? V-au fost de folos la Medicină studiile de la Litere?

Dr. Adela Cacuci: Diferența e că la Filologie studiezi doar teorii, pe când la Medicină înveți și practici lucrând cu pacienții. O altă diferență e că o greșeală de traducere sau de gramatică de la filologie nu omoară pe nimeni, dar la medicină nu ai voie să faci nicio greșeală.

 

Care este opinia dvs. cu privire la COVID-19 și ce metode de protecție recomandați?

Dr. Adela Cacuci: Legat de coronavirus, prevenția înseamnă să avem un trup și un suflet curat – pentru trup, să ne spălăm bine pe mâini, să ieșim zilnic la aer curat, să mâncăm hrană sănătoasă. Iar pentru suflet, să înlăturăm orice supărare, ură sau semtimente negative. Să nu uităm niciodată că suntem trup și suflet și niciun medic nu poate trata corpul dacă pacientul nu tratează sufletul.

Mulțumim doamnei doctor pentru timpul acordat!

au consemnat ANDREEA FILIMON și DARIAN MONENCIU

One comment

  1. au si exemple multe.. demne de urmat.. cu un vis suprem : membru in Colegiul Medicilor. Un fel de Dumnezei de neatins

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: