Glasul celor care nu pot vorbi

Recent s-au decernat cele mai prestigioase premii în domeniul filmului, Premiile Oscar.

PHOENIX

Joaquin Phoenix pentru www.peta.org.uk

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a fost acordat în acest an lui Joaquin Phoenix, pentru rolul jucat în Joker, filmul care a generat cele mai mari încasări în categoria filmelor restricționate pentru anumite categorii de vârstă.

Actorul a avut un discurs impresionant la primirea distincției, în care a atins subiectul cruzimii din spatele industriei lactatelor: „Cred că am devenit foarte deconectați de lumea naturală. Mulți dintre noi suntem vinovați de o viziune egocentristă asupra lumii, credem că suntem centrul Universului. Ne simțim îndreptățiți să înseminăm artificial o vacă și să îi smulgem puiul, chiar dacă strigătele sale de disperare sunt inconfundabile. Apoi îi luăm laptele care e destinat puiului și îl punem în cafeaua și în cerealele noastre.”

Unul din lucrurile pentru care îl apreciez extrem de mult este faptul că își folosește statutul pentru a vorbi în locul acelora care nu pot. Laureatul premiului Oscar a subliniat acest aspect în discursul său: „Cel mai mare cadou pe care l-am primit eu și mulți oameni din industrie este oportunitatea de a ne folosi vocea pentru cei neauziți.”

El a vorbit si despre ideea că omul crede că are control asupra tot ce mișcă pe aceasta planetă: „Vorbim despre lupta împotriva ideii că o singură națiune, o singură rasă, un singur sex, o singură specie are dreptul de a domina, folosi și controla o alta fără a fi pedepsită.”

Povestea lui Joaquin a început acum peste 40 de ani, când, la o ieșire cu barca în familie, a fost martorul uciderii violente a peștilor, simțind în acele momente furie, nedreptate, frică de oameni, dar și un abuz de putere – nu doar el, ci și frații lui. Acel episod le-a schimbat viața, toată familia devenind vegană.

Actorul este un important lider în mișcarea veganistă. Acesta le oferă apă și mângâieri animalelor duse către abatoare, în nenumărate ocazii, chiar a plecat mai repede de la Premiile SAG pentru a le oferi compasiunea sa în ultimele lor momente de viață.

„Avem obligația morală să vorbim și să expunem adevărul. Suntem atât de obișnuiți cu acele imagini fericite ale animalelor din ferme, pe coperțile containerelor de carne, la restaurant, ceea ce e o minciună”, își explică actorul decizia.

Joaquin Phoenix este un model de urmat, exemplu viu că îți poți face auzită vocea, cu scopul de a-i ajuta pe cei care nu o pot face singuri și care ar trebui să primească susținerea și aprecierea noastră.

ANTONIA TĂȘNADE

antonia tasnade

ANTONIA TĂȘNADE

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: