SONIA & CRISTINA: „Mi-a trebuit să fiu șmecher”

Dependența de substanțe, tot mai răspândită, face ravagii în rândul tinerilor, care uneori ajung dependenți toată viața.

Substanțe foarte nocive ajung să fie ușor de procurat, în rețele de așa-ziși prieteni. Uneori de la o vârstă fragedă tinerii se lasă conduși de aceste substanțe periculoase.

În prezent există zeci de campanii anti-drog, nu doar în Oradea, dar și în întreaga țară, care încearcă să-i facă pe tineri să conștientizeze că există sute de modalități sănătoase  prin care pot fi fericiți și că, prin administrarea unor substanțe, nu fac decât să-și pericliteze sănătatea, ajungând să-și piardă banii, prietenii, familia și mai târziu viața.

Acești tineri sunt singurii care mai pot schimba ceva, vocile lor trebuind să se facă auzite.

Un exemplu pe care îl putem aduce este cel al unui tânăr în vârstă de 18 ani – căruia îi vom păstra anonimatul, îi vom spune Mihai – care a fost dispus să ne ofere o declarație cu referire la influența drogurilor asupra lui.

Pot începe prin a spune că am început să iau droguri încă de la o vârstă fragedă, prima oară dintr-o simplă prostie, sub pretextul de a simți gustul «fericirii și relaxării», însa ce pot spune foarte clar este că în spatele acestor senzații se află de fapt cu totul altceva – în spatele acestei stări se dezvoltă o dependență de care pe moment nu ești conștient.

O simplă joacă sau o curiozitate a unui copil nevinovat care a auzit de droguri a ajuns să fie o dependență pentru substanțele respective, din acel moment putându-se spune că am fost prins în gheara drogurilor. După ce am testat prima oară o substanță destul de ușoară, m-am gândit ce s-ar putea întâmpla dacă aș mai consuma o dată. Atunci nu mi s-a întâmplat nimic, dar mai târziu am începusem să uit lucruri; substanțele mă făceau să fiu relaxat, mă calmau și mă făceau să uit de probleme.

Iar dacă astea nu erau îndeajuns, drogurile mă făceau să fiu șmecher printre prietenii mei. Mai târziu, după ce dependența s-a instalat, m-a făcut să-i pierd, nu să-i țin aproape de mine.

Drogurile m-au făcut să-mi neglijez prioritățile, încercând să fac tot posibilul să prizez în fiecare zi, negând totodată dependența mea, deși înăuntrul meu știam că e adevărat.

M-am oprit din a consuma droguri în momentul în care n-am mai avut bani și n-am mai avut cum să-mi fac rost de droguri. În zilele acelea m-am gândit profund să mă las de consumul de droguri.

La început nu a fost ușor, fiecare zi fiind o nouă provocare pentru mine, iar acum sunt mândru că am putut să-mi dau seama că e timpul să mă opresc. Am realizat toate greșelile pe care le-am făcut, cu greu reușind să-mi recapăt prietenii și încrederea lor.”

Îl felicităm pe Mihai pentru că a reușit să se desprindă de adicția sa, dând dovadă de forță. Din păcate, multora aceasta le lipsește.

 CRISTINA IVANCOV, SONIA BAIDUC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: