DENYEL MANEA: Echipamentul este mai scump decât vehiculul

Pasiunea mea pentru motociclete datează de multă vreme, dar m-a prins cu adevărat când un prieten de-al meu, cu un an mai în vârstă, m-a invitat cu el la o tură prin oraș. Am primit și eu o cască de protecție și timp de o ora am străbătut orașul cu o medie de 50 km/h.

image2

Foto: arhiva personală Denyel Manea

Din acel moment mi am dorit și eu o motocicleta, chiar identică cu cea a prietenului meu. A doua zi am început sa scormonesc Net-ul și magazinele de specialitate. In Oradea nu exista showroom de motociclete cu excepția BMW, dar și aceia expun un singur model. Presupun ca motivul acestei absente este ca in Oradea motociclismul nu este promovat și nu se bucura de multă popularitate in rândul tinerilor. Se pare ca in Oradea mai toți își doresc mașini și ii privesc de sus pe cei care circula pe două roti.

Motociclismul reprezinta un stil de viata putin diferit fata de cel al unui sofer de autoturism, care pare inchis intr-o carcasa de metal. Motociclismul iti da senzatia de o mai mare libertate si ai parte și de putina adrenalina din cand in cand. Mersul pe motor  nu trebuie sa fie neaparat unul periculos, daca nu se merge la o viteza prea mare.

Acest mod de viata are desigur avantajele si dezavantajele sale. Avantajul de a fi motociclist in trafic nu trebuie privit doar prin prisma faptului ca te poti strecura usor prin aglomeratia dintr-un oras, ci iti ofera si placerea si frumusetea de a calatori impreuna cu prietenii pe rute necunoscute sau spre numeroase si diferite destinatii turistice extraordinare.

In prezent dețin un Aprilia rs de 125 cc, este un model 2008, iesit din fabricatie, dar care poate fi achizițonat cu 1.500-2.000 euro, de pe olx.ro sau mobile.de.

Costul de întreținere depinde de condițiile in care vehiculul in care este ținut  și de regimul de utilizare, intrucât componentele de uzura sunt mai ieftine.

Modelul are motor in doi timpi, iar consumul este foarte ridicat, 5-6%; dacă va luați motor in patru timpi, este de 3% (Yamaha yzf Honda CBR, CBF).

Personal, o folosesc pentru a face naveta la scoala, dar ies frecvent și in ture la sfarsit de săptămâna. Pentru  mine a fost un foarte bun mijloc de a-mi cunoaște judetul, văzând locuri pe care nu le-as fi vazut vreodată.

image1(1)

Sursă foto: arhiva personală Denyel Manea

Echipamentul complet pentru o motocicleta prevede nu doar casca (obligatorie), ci și jacheta, pantaloni, mănuși și cizme.

Echipamentul este foarte important; pe mine m-a salvat in situații dificile. Într-un accident mai serios, am fost lovit de un șofer care butona vârtos telefonul.  Am fost proiectat pe neașteptate in parapetul de pe marginea drumului, dar protecția m-a salvat.

Achiziția a însemnat o mică „lupta” cu părinții, care se temeau pentru integritatea mea corporală, dar au cedat la insistentele mele.

Recomandarea mea este să nu vă luați motocicletă dacă sunteți mai degrabă scunzi, deoarece este mai greu de controlat (cu excepția scuterelor), sau dacă sunteți ușor de intimidat, pentru că sunt șoferi care se amuză încercând să intimideze motocicliștii.

DENYEL MANEA

denyel manea

DENYEL MANEA. Foto: Larisa Bărcui

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: