De milenii întregi ne uităm la Lună, fără a şti cum arată planeta noastră, asta până în 1968, când prima dată omenirea a ajuns să vadă Pământul care plutea în spaţiu, cu misiunea Apollo 8 a NASA. Din acel moment, perceptia şi înţelegerea planetei noastre s-au schimbat pentru totdeauna.

Foto: ANDREA PODARU
O instalatie de arta care imita perfect planeta Pamant, intr-un cadru tridimensional, la o scara unica. si care ne permite sa vedem Pamantul ca si cum ar fi din spatiu, a fost suspendata miercuri seara, la intrarea in pasaj dinspre Piata Unirii in Oradea.
Creatia, denumita dupa numele grecesc al zeitatii care personifica Pamantul, Gaia, a fost adusa de APTOR (Asociatia pentru Promovarea Turismului in Oradea si Regiune) pentru Oradea FestiFall, Festivalul Toamna Oradeana, cel mai important si longeviv festival al orasului.
Creatorul acestei opere este britanicul Luke Jerram, care inca din 1977 practica la nivel international sculpturi si proiecte de arta live. Jerram a creat o serie de proiecte de arta extraordinare, care au emotionat si inspirat oamenii de pe glob, invatand de la fiecare lucrare de arta si reinventand continuu practicile sale artistice.
Opera masoara 7 metri in diametru si ofera 120 dpi, redand detalii capturate de satelitii NASA de pe suprafata Pamantului, fiind de 1,8 milioane de ori mai mica decat Pamantul real.
Instalatia isi propune sa creeze un sentiment al efectului de vedere general, care a fost descris pentru prima data de autorul Frank White in 1987. Pe pagina de prezentare a lucrarii, autorul scrie ca, privita de la 211 m, Gaia este exact cum ar vedea o persoana Pamantul de pe Luna.
Gaia a mai fost expusa doar in muzeul din Liverpool, unde oamenii stateau la coada pentru a o vedea, si în centrul Hong Kong-ului.
„Sper ca vizitatorii Gaiei sa vada Pamantul ca si cum ar fi din spatiu; un loc incredibil de frumos si pretios. Un ecosistem de care avem nevoie urgenta sa avem grija – singura noastra casa ” (Luke Jerram).
ANDREA PODARU

ANDREA PODARU
Recent Comments