Dinozaurii s-au întors!

Azi am să vorbesc despre dinozauri.

Știu, sună amuzant, dar este cât se poate de adevărat: dinozaurii s-au întors! Și de data asta sunt mult mai numeroși, mai puternici și mai primejdioŞi decat înainte. Cu toate acestea, noi suntem mai nepăsători ca niciodată.

artwork chris

Artwork: CHRIS JORDAN

În imaginea alăturată este un dinozaur făcut din 240.000 de pungi de plastic, echivalent cu numărul de pungi folosite in doar 10 secunde la nivel global.

Autorul acestei imagini și al posterului de mai jos Chris Jordan, un artist și fotograf american, care în creațiile sale prezintă modul în care consumul excesiv și poluant pune în pericol planeta noastră dar și fiecare ființă în parte.

dalia tigan

DALIA ŢIGAN

Și când spun ființă nu mă refer doar la oameni, ci și la animale. De pildă, albatroșii. Sunt niște vietăți minunate, media lor de viață fiind peste 50 de ani. În plus, au cele mai lungi aripi și pot zbura zile întregi.

Albatroșii se îndrăgostesc doar o singură dată, fiind monogami, nu ca alte specii… Dar aceste păsări sunt ucise de adânca noastră incoștiență.

Chris Jordan a vizitat pentru prima dată atolul Midway din mijlocul Pacificului în septembrie 2009, unde a descoperit sute de albatroși, dintre care mulți erau morți. Știți care e cauza? Plasticul! Mama albatros își hrănește puii cu plastic, pe care îl confundă cu mâncarea, din cauza culorilor, iar aceștia mor de cele mai multe ori din cauza intoxicației.

Midway este cea mai îndepărtată suprafață uscată de continent, și cu toate acestea, plasticul este și acolo, și nu într-o cantitate mică. Iar pentru a ajunge în mijlocul Pacificului, plasticul a otrăvit tot ce i-a stat în cale.

Plasticul este găsit în corpul fiecărui albatros.

Oamenii de știință au aflat că în peste 97% din albatroșii fără viață de pe insula s-a găsit plastic și în peste 89% din celelalte păsări, la fel, plastic.

Documentarul Albatross nu este doar despre poluarea cu plastic, ci despre relația noatră degradată cu propria planetă.

Faza cea mai tristă este faptul că plasticul durează o veșnicie, și totuși, noi îl aruncăm după o singură utilizare.

Iar dacă în Midway este atât de mult plastic, imaginați-vă cum arată rădăcina de unde provine problema.

Vreau să închei cu o îndrumare auzită adesea din partea mamei mele: „Dacă vezi ceva pe jos, ia-l! Nu aștepta ca altcineva să vină în urma ta și să-l ridice! Ce-ți e așa de greu să-l ridici și să-l arunci?”

Chiar aşa! Ce ne e așa de greu să avem grijă de ce e al nostru?

DALIA ŢIGAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: