ALEX DAVID: Ghibu pe podium la concursul naţional antidrog

În perioada 28 august – 2 septembrie 2019, echipajul antidrog al liceului nostru, format din elevele Nicola Moga, Andrada Cora, Maialgesa Dat şi Adelina Covaci, condus de doamna profesoară Violeta Jăhăleanu, a participat la faza naţională a Concursului de Proiecte Antidrog Împreună, care s-a desfăşurat în localitatea Eforie Sud.

imp03

Sursă foto: arhiva personală Violeta Jăhălean

Concursul a avut ca scop implicarea elevilor în diverse activităţi, dar mai ales într-o competiţie frumoasă, ce a avut ca mesaj lupta împotriva drogurilor. Echipajul s-a calificat la faza naţională a concursului prin trimiterea unui portofoliu cu activităţile proiectului la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, obţinând la concursul organizat la Eforie Sud premiul III.

În urma activităţilor realizate în proiect a fost editată şi o revistă cu titlul sugestiv Paşi Împreună.

Probele concursului naţional au fost diverse şi au constat în participarea la 12 ateliere din 17 posibile, a câte 50 de minute fiecare, desfăşurate trei zile la rând; parcurgerea unui treasure-hunt cu diferite activităţi; spre exemplu, au avut de construit un castel din nisip realizat din diverse materiale reciclabile care le puteau găsi pe plajă sau să facă o poză la răsăritul soarelui; şi un traseu aplicativ în care participanţii trebuiau să treacă pe la fiecare atelier şi să dovedească competenţele deprinse la ateliere în cele treizile.

imp01

Sursă foto: arhiva personală Violeta Jăhălean

declaraţii ale echipajului participant la concurs

Maialgesa Dat, clasa a X-a A: „Deşi am participat şi anul trecut la acest concurs, nu mă aşteptam să am parte de aşa multe experienţe noi, însă acest proiect mi-a arătat că oricând este loc pentru alte surprize. Am rămas foarte plăcut surprinsă de căldura cu care am fost primită, dar şi de noile ateliere pe care abia aşteptam să le parcurg, să învăţ lucruri noi. Această săptămână m-a ajutat foarte mult să mă descopăr, dar cel mai mult mă bucur pentru prieteniile pe care le-am legat, dar şi cele pe care le-am întărit în acest an, când m-am revăzut cu persoanele întâlnite anul trecut. A fost o mare plăcere să pot să mă întorc în acel loc şi să revăd persoane minunate pe care cu siguranţă nu le voi uita, pentru că au lăsat asupra mea nişte amintiri care mi-au marcat pozitiv această vară.”

 

Nicola Moga, clasa a X-a A: Împreună 16 – poate pentru mulţi dintre voi când veţi citi asta, sunt doar două cuvinte ce nu au prea mare semnificaţie, însă pentru mine, tabăra antidrog a reprezentat o sumedenie de trăiri, emoţii şi experienţe pe care cu siguranţă nu le voi uita prea curând. Încă de când am intrat pe poartă, am fost primiţi cu entuziasm şi am fost făcuţi să ne simţim atât de speciali şi norocoşi că suntem acolo, alături de acei oameni minunaţi. Cât despre activităţile pe care le-am avut, pot să vă spun că ne-au ţinut mereu în priză şi nu apucam să ne plictisim deloc. Am învăţat să tragem cu arcul, am făcut origami, am avut ateliere în care învăţam să ne descoperim pe noi înşine sau chiar ateliere în care învăţam să dansăm atât salsa, vals, cât şi dans medieval. După ateliere, aveam diferite cerinţe pe care puteam să le facem atât pentru puncte, cât şi pentru amuzamentul şi destinderea noastră, de exemplu ne-am costumat în sălbatici, am construit un castel de nisip, am asamblat piese de lego şi multe alte lucruri care ne-au amintit de jocurile copilăriei. Prin urmare a fost o experienţă minunată, pe care aş repeat-o în fiecare an şi cu siguranţă peste doi ani voi fi acolo, ca voluntar.”

 

 Adelina Covaci, clasa a X-a A: Împreună 16, Eforie Sud, a fost o tabără unde am învăţat distrându-ne cu adevărat, fără a avea parte de vreun moment de care să nu mă bucur în deplinătate! Anulacesta am avut posibilitatea de a participa pentru prima dată la acest proiect antidrog, muncind cu plăcere şi învăţând alături de echipa genială pe care am avut-o. A fost o veste minunată să aflăm mai apoi că am câştigat o săptămână în cea mai grozavă tabără din viaţa mea, după cum aveam să descopăr până la întoarcere. În tabără am avut parte de multe ateliere pe care le aşteptam zilnic cu nerăbdare şi în care am putut încerca nenumărate lucruri noi care mi-au plăcut nespus de mult. Dintre ateliere, cel mai mult m-a impresionat trasul cu arcul, cursurile foarte folositoare de înot în mare, dansul şi artele plastice, fiind îndrumaţi de oameni chiar uimitori. A fost o experienţă care a avut ca rezultat prietenii frumoase, abilităţi dobândite şi amintiri de neuitat.”

 

Andrada Cora, clasa a X-a A: „Proiectul antidrog, dar şi echipa au făcut ca toate momentele petrecute în tabără să fie de neuitat. Totul a fost nou pentru mine, dar am învăţat multe lucruri interesante, prin activităţile distractive concepute de profesorii care urmau să-mi devină ulterior prieteni. Împreună 16 mi-a oferit oportunitatea de a merge la 17 ateliere diferite, iar preferatul meu a fost cel de dans în care am învăţat să dansez vals şi salsa, şi cel de dezvoltare personală. Prin urmare, această tabără mi-a oferit oportunitatea de a învăţa lucruri noi, de a lega prietenii, dar şi de a avea o vacanţă memorabiliă.”

imp02

Sursă foto: arhiva personală Violeta Jăhălean

Dna prof. Violeta Jăhălean, îndrumătoarea echipajului antidrog al şcolii noastre, ne-a declarat: „Sunt recunoscătoare organizatorilor că au răsplătit eforturile noastre cu acest minunat premiu III obţinut la faza naţională a concursului desfăşurat de mai mulţi ani la Eforie Sud şi fetelor care mi-au fost alături în tot acest demers educaţional.  Bineînţeles, voi continua activităţile şi în acest an şcolar, pornind la drum cu un nou echipaj format din elevi ai claselor a IX-a sau a X-a, direcţionându-ne atenţia spre atingerea obiectivului proiectului antidrog: educarea adolescenţilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de droguri, în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului de droguri, prin implicarea unui număr cât mai mare de elevi, profesori şi membri ai comunităţii în acest tip de activităţi.

„Voi continua activităţile

şi în acest an şcolar,

cu un nou echipaj format din elevi

dintr-a IX-a şi a X-a”

Participantele la concurs sunt mândre de experienţele acumulate în acest proiect şi consideră că vor avea o influenţă pozitivă asupra celor din jurul lor. Acestea îi vor impulsiona pe tineri să participe activ la acest tip de activităţi sau să se implice în alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea lor personală, totodată îi vor învăţa să îşi ocupe timpul liber într-un mod mult mai benefic sau, de ce nu, dacă li se va ivi ocazia, îi vor convinge pe consumatori să se lase de acest viciu”.

ALEX DAVID

alex david

ALEX DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: