CRISTINA IVANCOV: Comori neexploatate

De curând s-a încheiat prima ediție a taberei de lectură Noi ştim ce vrem, a cărei fondatoare este doamna Mihaela Dindelegan, scriitoare orădeancă.

De ce a ales tocmai o tabară de lectură? Ce a determinat-o pe scriitoare să înființeze o așa tabară, având în vedere că o mare parte din tineri fug de lectură?

Mihaela Dindelegan

MIHAELA DINDELEGAN. Sursă foto: http://www.ecreator.ro

Prima întrebare pe care oricine care aude titlul de tabară de creaţie literară și-o pune este de ce literatură? Doamna Dindelegan ne-a explicat că a ales o tabară de creație literară încă de anul trecut, de cand a organizat concursul de creație literară Străbunii, dedicat Centenarului Marii Uniri, o cale prin care a reușit să descopere potențialul mai multor elevi.

Așa că s-a hotărât ca anul acesta să înființeze o tabară de acest gen, deoarece toți tinerii au nevoie să se exprime, toți au nevoie de un loc în care să-și pună în valoare talentul.

Întrucât doamna Dindelegan este scriitoare, am rugat-o să ne povestească și despre parcursul dumneaei, iar aceasta ne mărturisește că a fi scriitor nu este o meserie sau o profesie, este viața, care – ne spune dumneaei – „este parte componentă a aceleiaşi existenţe care nu poate fi trăită fără respiraţie sau somn. Deci, orientarea mea este dublă: atât spre potenţialul creator al tinerilor, cât şi spre potenţialul receptor de frumos al societăţii în general, deoarece perspectiva pe care o am în vedere este evoluţia şi binele tuturor”.

Mărturisirile pe care doamna Dindelegan ni le-a oferit sunt cele mai potrivite pentru tinerii din ziua de azi. După cum ne spune, referitor la avantajele pe care un tânăr le capătă cand este un participant al taberei, „beneficiile sunt multiple, dar vreau să evidenţiez ceea ce eu consider a fi esenţial: dezinhibarea şi creşterea încrederii în ei înşişi.

La o primă vedere, ar părea că aceasta este o componentă mai puţin importantă a taberei şi de aceea insist în a o pune în valoare.

Tabăra, fiind o activitate extracurriculară, oferă pe de o parte avantajul eliberării de constrângerile sistemului de învăţământ, cu notările şi evaluările specifice făcute în scopul stabilirii unei ierarhii, iar pe de altă parte oferă contactul direct cu scriitori contemporani, care şi-au dezvoltat exerciţiul scrisului şi transmit cunoştinţe nu doar teoretice, ci şi practice.

Pentru tineri, acest aspect este foarte important, putând fi asemănat cu diferenţa dintre a învăţa să construieşti de la un constructor, ale cărui lucrări le poţi atinge şi pipăi, comparativ cu a învăţa să construieştide la cei care doar au studiat anumite construcţii.

Prin această tabără am adus în faţa tinerilor autori de cărţi care au putut să le dezvăluie informaţii concrete şi valoroase direct din laboratorul creaţiei literare specifice, pe cele trei teme abordate: poezia, eseistica şiproza scurtă, ba chiar şi critica literară, exegeza sau cercetarea istorico-literară. Mă refer aici la prof. univ. dr. Ioan Simuţ, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor, critic literar şi redactor alrevistei de cultură Familia, la muzicianul şi scriitorul Florian Chelu, coautor, printre altele, al unei cărţi de exegeză literară pe tema sonetelor eminesciene, volum premiat de Uniunea Scriitorilor.”

Pentru cei interesați, scriitoarea ne spune spune că limita de varstă este de 14 ani și maximă de 35 de ani, deoarece „tabăra este un proiect de tineret cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor”.

Pe viitor speră că se vor mai desfăşura proiecte de genul, deoarece sunt in folosul comunitatii, sunt proiecte care îi ajuta pe tineri: „Atunci când oamenii se hrănesc cu lucruri toxice, există două posibilităţi: să continue în acest fel până când se sufocă şi mor, ori îşi dau seama de situaţie şi încep să caute cu disperare o hrană sănătoasă”.

Într-adevăr, dumneaei a fost suprinsa de impresia pe care tabara i-a lasat-o: „Atunci când sunt lăsaţi să se exprime, tinerii oferă nesfârşite surprize plăcute. Şi nu doar surprize, ci şi plusvaloare nebănuită. Eu sunt un căutător de comori şi tocmai de aceea îmi este uşor să intuiesc zăcămintele neexplorate ale simţirii şi gândirii. Ei bine, participanţii la tabără mi-au oferit suficient de multe revelaţii încât să consider că mă aflu în faţa unor munţi plini cu zăcăminte aurifere, diamante şi pietre preţioase. Bineînţeles că nu sunt şlefuite, ar fi prematur să avem astfel de aşteptări la o vârstă juvenilă, dar comorile se află acolo, înăuntrul vostru, şi asta este ceea ce eu vreau să evidenţiez.”

Mesajul pe care doamna Dindelegan îl transmite elevilor din Colegiul National Onisifor Ghibu este următorul: „ La vârsta de 22 de ani, eu mi-am început cariera profesională în calitate de profesor debutant la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu. Ştiu că au trecut de atunci mulţi ani, dar sunt convinsă că şi acum există profesori care pot să vă capteze interesul şi, de asemenea, există elevi flămânzi după informaţii de valoare. Tot ce vă doresc este să valorificaţi cât mai eficient acest timp al anilor de şcoală, după care au plâns toţi cei care nu i-au înţeles importanţa la momentul potrivit. E foarte important să trăiţi înprezent, chiar dacă visele vă sunt ancorate în viitor, iar experienţele vă ţin legaţi de trecut. Adunaţi-vă în suflet comorile zilei de azi, pentru ca mâine să nu duceţi lipsă de niciun bine!”

Mulţumim doamnei Mihaela Dindelegan pentru timpul acordat şi pentru răspunsurile domniei-sale.

CRISTINA IVANCOV

cristina ivancov

CRISTINA IVANCOV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: