CLAUDIA GAVRILAȘ: Raiul pe pământ

Viorel Pașca, un bihorean în vârstă de 49 ani, este supranumit „Binefăcătorul”.

Îi spun astfel în primul rând peste 400 de oameni abandonați, lăsați în voia sorții. Pentru aceşti oameni, Dumbrava e raiul pe pământ.

Viorel Pașca este un om simplu, de la țară – cum reușește acesta să aibă în grija sa atâția oameni aflați în vicisitudini și ghearele bolii?

rai03

VIOREL PAŞCA

Ştire la TV 

Povestea acestui fenomen începe cu 13 ani în urmă, odată cu inițiativa, mai bine zis dorința lui Viorel Pașca de a se folosi de cele două camere goale din locuința sa.

Ideea a început să prindă contur în urma vizionării unui reportaj la TV, care prezenta cazurile unor oameni ajunși cu degerături severe la picioare.

A doua zi, Viorel Pașca s-a dus la Spitalul Județean din Oradea, spunându-le medicilor că este gata să primească acasă la el astfel de cazuri sociale, pentru a se îngriji de nevoile lor.

Astfel, ideea s-a extins: de la două camere goale, ce se voiau umplute, la 16 case în  localitatea Dumbrava, care acum adăpostesc peste 400 de suflete.

Oamenii primiți aici nu au nevoie neapărat de spitalizare; sunt suflete lipsite de elemente fundamentale, de un adăpost, o masă caldă.

 

Fiecare cu ce poate

Să nu vă imaginați că Viorel Paşca ar fi vreun bogat milostiv dintr-un sat din Bihor. Este un om oarecare, simplu, fără studii universitare.

Satul natal al lui Viorel Paşca se află la vreo 20 km de Dumbrava, localitatea în care se află cele 16 case. Un sat sărăcăcios, fără canalizare sau curent electric.

În 1992 s-a mutat din satul natal, după ce s-a căsătorit.

Văzând atâția romi în jurul său, s-a gândit că ar putea fi un vector important în ajutorarea acestor oameni. Viorel Pașca se ocupă de îngrijirea copiilor de romi, oferindu-le o masă caldă și totodată educația fundamentală, pentru a se încadra în societate.

Cele 16 case au fost cumpărate cu bani obținuți din donații, făcute de oameni de clasă medie, după cum spune dl Pașca.

Sunt oameni milostivi, care, auzind desprea această  idee generoasă transpusă în realitate, nu se eschivează de la a dărui, din puținul lor. Unii donează zece ouă, alții un sac de cartofi, iar alții un porc întreg.

Cea mai semnificativă contribuţie a fost făcută de o fundație din Olanda – 50.000 de euro, bani donați pentru achiziţionarea unei case.

rai01

Cu buletin de flotant

Casele lui Viorel Pașca sunt proprietate privată, el are dreptul de a primi pe cine dorește în proprietatea sa, făcându-i viză de flotant celui care este primit. Iar dacă nu are buletin, lucru care se întâmplă des, persoanei respective i se întocmește un buletin cu adresa Dumbrava.

La centru sunt îngrijiți doar bolnavii, nu este un ,,azil” cum ar putea spune unii,  este un loc în care bolnavii primesc îngrijirea cuvenită. Sunt aici oameni părăsiți de familie, care cândva au avut un anumit prestigiu – profesori, judecători, fotbaliști, arbitri de fotbal, ingineri, polițiști, oameni de afaceri. Toți au însă un lucru în comun: și-au pierdut familia şi serviciul, ajungând pe străzi prăfuite, ce au acoperit ani de carieră.

În aceste case există și personal medical, două asistente, iar bolnavii sunt înscriși la medicul de familie. Peste 200 dintre bolnavi primesc tratament medical zilnic, pe care-l administrează responsabilii din centru. La fiecare casă există o femeie care se ocupă de oameni și angajați – bucătăresele sau femeile care fac curățenie.

La aceste centre se practică și voluntariatul.

 

În cea mai umilă casă

Viorel Paşca ne spune că aceste case sunt locul său de muncă. Face ce-i place, vorbește cu bolnavii, îi sună să discute cu ei, îi vizitează foarte des. Practic, priveşte această activitate mai mult ca pe un mod de a se relaxa decât ca pe o muncă.

Ce s-a întâmplat cu cele două camere de la care a început drumul lui Viorel Paşca? Acestea au fost dărâmate, făcând parte dintr-o casă mai veche, iar în locul casei  a fost pusă o fel de piatră de aducere-aminte, pe care s-a scris povestea casei.

Pe piatră crește iarbă și înfloresc trandafiri, aducând prosperitate locului.

În ceea ce privește locuinţa lui Viorel Pașca, aceasta este mai modestă decât casele cumpărate. Spune că mai mult nu l-ar ajuta cu nimic, pentru că doar doarme acolo.

După cum ne mărturisește acesta, statul nu le-a dat niciodată nimic, dar nici n-a cerut nimic din partea statului, pentru că a vrut să ajute statul, nu să-l încurce.

rai02

Casele au și un motto: „Dumnezeu poartă de grijă”.

Sursă imagini: pagina de Facebook Viorel Paşca

CLAUDIA GAVRILAŞ

CLAUDIA GAVRILAŞ

CLAUDIA GAVRILAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: