ANDREEA & DARIAN: Regele a revenit în Piaţa Unirii

Pe data de 23 mai, când s-au împlinit 100 de ani de la vizita istorică pe care Regele Ferdinand și Regina Maria au făcut-o la Oradea, în ziua de 23 mai 1919, s-a apreciat că se cuvine a se repara o mare nedreptate făcută de comuniști.

rege01

Foto: Andreea Filimon

Acest gest – normal, de altfel – a născut o serie de discuții privitoare la mutarea statuii lui Mihai Viteazul din centrul orașului, pentru a-i face loc statuii Regelui Ferdinand Întregitorul.

Monumentul a fost sfinţit, iar cel care a dezvelit statuia a fost tocmai autorul lucrării, sculptorul Florin Codre.

rege 03

Foto: Andreea Filimon

Ploaia nu i-a oprit pe orădeni de la a asista la inaugurarea statuii, în Piaţa Unirii fiind prezenti peste 200 de oameni.

Doamna profesoară de istorie Livia Ivan și-a exprimat opinia cu privire la acest eveniment în câteva cuvinte:
prof. Livia Ivan

Prof. Livia Ivan

„Statuia lui Ferdinand a fost ridicată inițial în Oradea în anul 1924. După înlăturarea monarhiei și venirea la putere a comuniștilor, aceștia au distrus tot ce a avut legătură cu monarhia din acea vreme, inclusiv statuia lui Ferdinand.

Mai târziu, după Revoluție, între 1993-1994, garnizoana din Oradea a investit bani pentru a fi construită o altă statuie, cea a lui Mihai Viteazul, primul unificator. Nu a fost nimic greșit în faptul că au construit statuia lui Mihai Viteazul, însă trebuie să ne readucem aminte ce statuie a fost înainte acolo.

Atât Regele Ferdinand, cât și domnitorul Mihai Viteazul își au importanța lor majoră. Au restaurat poziția lui Ferdinand pentru că respectiva piață aduce aminte de vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, prima dată în 1919, mai târziu alte vizite, cele mai multe desfășurându-se acolo.

De asemenea, consider un lucru bun faptul că primăria a decis să mute statuia lui Mihai Viteazul în zona Centrului Civic, în fața bisericii ortodoxe din zona respectivă.

Domnitorul Mihai Viteazul a avut un rol major și asupra orașului Oradea. În 1598, orașul a fost salvat de turci datorită lui Mihai Viteazul. De asemenea, el este și un mare protector al ortodoxiei din zonă, Transilvania fiind persecutată din punctul acesta de vedere de către autoritățile maghiare. Consider că este o alegere foarte bună faptul că ei au găsit poziția acestei statui lângă biserica ortodoxă din Centrul Civic.”

Mulțumim doamnei prof. Livia Ivan pentru intervenţia domniei-sale.

ANDREEA FILIMON, DARIAN MONENCIU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: