ROXANA & RAREŞ: Caritas Internaţional caută voluntari. Plus AUDIO

În data de 14 mai a avut loc în incinta corpului G al Cetăţii Oradea evenimentul Caravana Voluntariat şi Asistenţă Umanitară, organizat de Caritas România, în colaborare cu Caritas Catololica şi Caritas Eparhial din Oradea.

Evenimentul este parte a proiectului TEACH, implicand şase organizatii europene Caritas din Austria, Irlanda, Marea Britanie, Republica Cehă şi România, precum şi Caritas Europa.

Caravana a început la ora 18, prima escală fiind la Oradea, iar intrarea liberă. Evenimentul a început cu un discurs al presedintelui Caritas Eparhial, Parintele Olimpiu Teodorean, despre voluntariat.

Apoi a urmat relatarea experientelor a doi voluntari, Oana Perju şi Tudor Baciu.

Oana a mers pentru prima data în India la vârsta de 19 ani, când a stat o luna. Avea de facut pe strazile Indiei o piesa de de teatru impreuna cu alti voluntari. Dupa scurta experienţă, a obtinut o bursa si o alta sedere, de aceasta dată de 9 luni, unde a petrecut alte momente marcante.

Tudor, în schimb, a mers in Africa, în Togo.Tudor venise de curand dintr-un Work and Travel din SUA. Ajuns acasa, merge la sala si aude doi prieteni vorbind despre o organizatie care trimitea voluntari in Africa. Organizatia avea sediul la Arad. Tudor a sunat, iar dimineata urmatoare era la Arad pentru interviu.A avut norocul de a merge fără interviu, deoarcece erau prezente mai puţine persoane decât trebuiau.

A fost uimit de ceea ce a văzut. Intr-o comunitate erau arbori ce aveau semintele asezate ca o roată şi copiii se jucau cu ea. Erau impartiti in doua echipe, el facand parte din echipa medicala, vorbindu-le oamenilor despre igiena. Femeile dintr-un sat au vrut sa aiba o discutie separata cu echipa sanitara, dorind sa afle mai multe despre igiena. Cealalta echipa preda engleza in scoli.

Mergand la o scoala de acolo, a observat copii care scriau cu creta pe niste tablite. In clasa erau in jur de 60 de copii. Era foarte liniste si copiii erau foarte atenti.

A luat parte si la o ceremonie funerară.

Experienta l-a schimbat considerabil.

Întors în ţară, a pornit o caravana de proiectii de filme numita Cinemobilul.

Dupa aceasta am fost invitati sa ne uitam la o expozitie foto, care arata activitatea voluntarilor in diverse colturi ale lumii.

Ca sa poti deveni voluntar international, trebuie sa indeplinesti câteva conditii. Vârsta minima de participare este de 18 ani, programul oferind cazare, transport, bani de buzunar si o suma de bani la intoarcere, pentru reintrarea in activitatea zilnica. Inscrierea se face pe baza de CV si scrisoare de intentie.

La final s-a putut urmari filmul Hotel Rwanda, un film despre genocidul din Rwanda din anii ‘90.

ROXANA BAR, RAREŞ ROMAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: