ANDREI BĂLAN: Meşteşuguri pierdute ale strămoşilor. Plus AUDIO

La începutul lunii martie, un grup de elevi a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, coordonați de profesorii Sandor Lilla, Bogdan Cosmin și muzeograful de la Muzeul Municipal Beiuș, domnul Cristian Țoţa, au vizitat mai multe zile la rând satul beiușan Valea Neagră de Jos din comuna Rieni.

spatarit01

Sursă foto: arhiva personală Andrei Oros

Grupul este format din Andrei Oros din clasa a XII-a D, Raul Bejinaru din clasa a XII-a A şi Romina Suciu din clasa a IX-a C.

I-am adresat câteva întrebări lui Andrei, ca să aflăm ce au făcut ei în această cercetare.

Am aflat că oamenii din sat au fost surprinși de inițiativa lor și de interesul pe care l-au arătat față de mesteșugul spătăritului și conservarea acestuia. Sătenii s-au arătat foarte bucuroși și deschiși să le spună tot ceea ce știu despre acest meșteșug.

Scopul cercetării lor a fost de a-i intervieva pe săteni referitor la tradiția spătăritului, ce s-a practicat intens în satul lor timp de 200 de ani și care treptat dispare.

Proiectul lor constă în prezentarea holistică a meșteșugului spătăritului specializat din Valea Neagră de Jos şi încercarea prin diferite metode de a-l conserva, prezentându-l totodată în cadrul concursului național interdisciplinar Cultură şi civilizație în România.

Pe Andrei și pe ceilalți colegi ai lui i-au atras spre acest proiect dragostea şi pasiunea dobândită în cursul liceului pentru Țara Beiușului și etnografia română.

spatarit02

Sursă foto: arhiva personală Andrei Oros

„Este un proiect foarte important pentru noi, prin care ne îmbogățim cunoașterea și este de datoria noastră morală față de strămoși să păstrăm măcar în memorie aceste vechi întreprinderi ale lor”, ne spune Andrei Oros.

ADRIAN BĂLAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: