DANIEL PUŞCAŞ: Tragedia lui Stannis Baratheon

Serialul Game Of Thrones este o adevărată operă de artă a cinematografiei moderne, din toate punctele de vedere.

Totul – de la acting, poveste, personaje, acțiune sau efectele speciale – este fenomenal pentru standardele micului ecran.

Serialul a arătat de nenumărate ori că ar trebui să se aștepte la lucrurile la care se aștept mai puțin, în scene precum moartea lui Eddard Stark in primul sezon, Nunta Roșie din sezonul trei sau moartea lui Jeoffrey din sezonul patru. Dar, in opinia mea, cea mai mare tragedie al acestui serial a venit la sfârșitul sezonului cinci și încheierea poveștii personajului meu preferat, Stannis Baratheon.

Înțeleg de ce o persoană care urmărește acest serial ar putea să interpreteze greșit acest personaj și să dezvolte anumite sentimente de ură pentru Stannis, dar, in opinia mea, Stannis va fi întotdeauna adevăratul rege al Westeros-ului.

Stannis poate fi un personaj foarte rece până și cu membrii familiei sale, dar a susținut mereu justiția, dreptatea și onoarea și este un bun strateg militar, având experiență în urma tevoltei lui Balon Greyjoy și arătându-și experiența atunci când a înfrânt armata lui Mance Rayder, la finalul sezonului patru.

În opinia mea, acestui personaj – care valorifică justiția mai mult ca orice – nu i s-a făcut justiție, în final având un final foarte anticlimactic pentru personajul său. Felul in care s-a terminat povestea lui a fost foarte nesatisfăcător, ultimele sale momente fiind comparabile cu o comedie neagră. In ultimele sale momente, fiica sa este arsă pe rug, își pierde jumătate din armată, soția sa se sinucide, Melissandre îl părăsește și pierde bătălia de la Winterfell.

Moartea lui Stannis pare mai mult o eliberare de la writing-ul de rahat al serialului decât o moarte meritată, precum cele ale lui Jon, Eddard sau Robb.

Casa Baratheon este cea mai interesantă casă din acest Univers. Stannis merita să conducă cele Șapte Regate, deoarece cunoştea pericolul White Walkerilor.

E foarte trist că Casa Baratheon a murit odată cu el și că dorința lui Ned Stark ca Stannis să fie rege nu a fost împlinită, pentru că ar fi fost un rege mai bun decât toți ceilalți.

Casa Baratheon trăiește prin Gendry, care, deși este bastard, poate arăta furia unui Baratheon, așa cum spune motto-ul casei lor: Ours is the Fury.

DANIEL PUŞCAŞ

daniel

DANIEL PUŞCAŞ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: