IGAȘ & RAȚ: Lucrează la un dicţionar românesc de arte marțiale. Plus VIDEO

Domnul Viorel Popa este sensei în arte marțiale, dar pe lângă asta învață asiduu limba japoneză.

Unii dintre voi probabil îl știți dintr-un material apărut de curând al colegilor mei.

Domnia-sa învață japoneză din anul 2015, sub îndrumarea profesoarei Aurelia Mocan, din manualul de limbă japoneză scris de Angela Hondru. Iar motivul este unul pur și simplu fascinant: în România, la capitolul arte marțiale nu există traduceri ale termenilor tehnici,iar pe internet sunt foarte greu de găsit. „Din această cauză am început studiul limbii japoneze”, declara domnul Popa.

Aurelia Mocan

Profesoarei Aurelia Mocan

De exemplu avem termenul sensei, care este tradus drept antrenor, dar el de fapt înseamnă profesor. Așa sunt și termenii senpai, care înseamnă învățăcel, dar este tradus cel care conduce antrenamentul, și termenul kumite, care se traduce luptă, dar el înseamnă exerciții cu mâna.

Scopul său constă în a scrie o carte care să exprime acești termeni tehnici, iar cartea se va numi De la cuvinte la artă (Kotoba Kara Genjutsu Made). Cartea o sa fie complexă și publicată la Editura Fundației Nipponica, pe care speră să o finalizeze în cel mai scurt timp.

Frecventarea cursurilor de limba japoneza îl ajută în meseria sa, reușind să înțelegă anumiți termeni care au fost preluați si utilizați greșit.

Dar japoneza nu e o limbă ușoară – pe o scară de la 1 la 10, domnul Popa îi acordă nota 13 pentru dificultate. De asemenea, sfătuiește tinerii care doresc să se apuce de această limbă să fie bine înarmați cu răbdare și mult timp.

Până în momentul de față, nu a vizitat Japonia, dar își doreste să vadă insula Okinawa, considerată loc de origine ale artei marțiale.

Domnul Viorel Popa este fără îndoială un model pentru noi toți, dar in special pentru elevii acestuia, carora le recomandă să studieze limba japoneză ca o completare a practicii lor.

Cei interesați de arte marțiale îl pot suna pe domnul Popa la numarul de telefon 0723 558 863.

ELENA IGAȘ, RAREȘ RAȚ

Elena si Rares

ELENA IGAȘ şi RAREȘ RAȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: